Elena Udrea este împinsă de la spate de Comisia Europeană să înceapă demersurile pentru cadastrarea naţională, motiv pentru care acţionează în consecinţă. Ministrul Dezvoltării Regionale a anunţat deja că imediat după ce va prelua în subordinea sa Agenţia de Cadastru, se va pune pe treabă în acest sens. Deşi... există o problemă: nu are fonduri suficiente.

20675-scandal-intre-elena-udrea-si-dan-voiculescu-1.jpgCadastrul poate părea o responsabilitate individuală, dar ministrul Elena Udrea încearcă să facă din asta o problematică naţională. Ea a demonstrat că fără cadastru, întreaga dezvoltare regională a României rămâne la nivel de utopie.

„Este un proiect prin care noi încercăm să realizăm cadastru imobiliar în toată ţara. Avem o mare problemă care împiedică dezvoltarea teritorială, regională a României, pentru că în acest moment nu există cadastru imobiliar în România, nu sunt trecute proprietăţile, nu sunt marcate proprietăţile şi este foarte greu să demarezi orice fel de proiect, cu atât mai mult unul de anvergură regională", a afirmat Udrea.

În teorie, programul este dorit şi încurajat atât de Ministerul Dezvoltării Regionale, cât şi de Comisia Europeană. În practică însă, apar problemele: fondurile pe care ministerul le are la dispoziţie sunt infime faţă de nevoia existentă. Mai ales că iţele imobiliare sunt mai încurcate decât se aşteptau oficialii noştri.

„Dacă am suprapune proprietăţile, aşa cum sunt ele marcate, cu titlurile de proprietate pe care le deţin cetăţenii României astăzi, suprafaţa este mai mare decât suprafaţa României. Asta înseamnă că foarte multe proprietăţi sau titluri de proprietate se suprapun unele peste altele, se referă la aceleaşi suprafeţe de teren, iar lucrul acesta trebuie reglementat în viitor", a explicat ministrul.

Aşadar, măcar pentru moment, cadastrarea naţională rămâne un plan pe hârtie şi o responsabilitate individuală, plătită de fiecare în parte.

Vezi aici dacă ai nevoie de cadastru şi cât te costă să îl întocmeşti


30 August 2011