Elveţia se va confrunta cu o bulă imobiliară în viitorul apropiat, datorită dezechilibrelor de pe piaţa imobiliară şi creşterilor bruşte ale preţului proprietăţilor, avertizează specialiştii celei mai mari bănci elveţiene. Piaţa imobiliară este invadată de cumpărători din întreaga lume, care privesc proprităţile elveţiene ca pe o investiţie sigură şi profitabilă, însă lucrurile s-ar putea schimba.

28147-20110330-swiss-flag.jpgValoarea proprietăţilor elveţiene s-a apreciat semnificativ pe perioada verii, conform indicelui imobiliar UBS. Cererea de locuinţe este din ce în ce mai mare mai ales printre străini, îndeosebi datorită relaxării legilor elveţiene. Cele mai mici creşteri de preţ s-au înregistrat în Geneva, însă specialiştii spun că aprecierea nu este deloc neglijabilă pentru o piaţă imobiliară atât de stabilă şi pentru o perioadă de timp atât de scurtă (iulie-septembrie).

Între iulie şi septembrie

  • Davos – locuinţele s-au scumpit cu 7,5%
  • Zug – preţul proprietăţilor a urcat cu 5,1%
  • Zurich şi Lausanne – valoarea locuinţelor a crescut cu 3,8% 
  • Geneva – proprietăţile s-au scumpit cu 1,8%

Este pentru prima oară, din 1990 şi până în prezent, când indicele imobiliar UBS nu numai că a ieşit din zona de echilibru, dar chiar a intrat în zona de risc, conform analiştilor. Creşterea numărului de credite ipotecare îi îngrijorează pe specialişti, care se tem că preţul locuinţelor ar putea suferi o corecţie cât de curând, ceea ce va avea un impact negativ puternic atât asupra creditorilor, cât şi asupra debitorilor.

„Nivelul preţului este ridicat constant de cererea venită mai ales din partea investitorilor imobiliari, iar numărul creditelor ipotecare nu dă semne de reducere”, se arată în raportul întocmit de cea mai mare bancă elveţiană.

Băncile elveţiene se tem de formarea şi de spargerea bulei imobiliare, iar specialiştii USB avertizează că aprecierea valorii proprietăţilor imobiliare trebuie susţinută de o creştere economică reală, nefiind sănătoasă o majorare a preţului locuinţelor într-o perioadă în care salariile stagnează, iar preţul bunurilor de larg consum este în declin.

CITEȘTE ȘI: Elveţia mobilizează armata, pregătindu-se pentru posibile tulburări sociale de amploare, cauzate de criză

 

22 November 2012