Simbol al Bucureştiului interbelic, cămin al studenţilor de la Teatru şi Film, gazdă a unor tragedii locale şi subiect al unui hit românesc de la sfârşitul anilor ’90, hotel Cişmigiu reprezenta o bucată de istorie lăsată în paragină atât de proprietari, cât şi de autorităţi. Însă după 100 ani de la lansare, unul dintre cele mai cunoscute hoteluri bucureştene revine la viaţă, mulţumită unui dezvoltator străin.

28738-hotel_cismigiu.jpgHotel Cişmigiu, una dintre clădirile emblematice ale Bucureştiului, şi-a redeschis porţile publicului larg. Clădirea a fost reconstruită până la ultimul detaliu de către dezvoltatorul imobiliar spaniol Hercesa, oferind în prezent turiştilor 60 apartamente concepute pentru sejururi de scurtă şi lungă durată. Suma totală investită în acest proiect se ridică la 15 milioane euro, deşi suma estimată iniţial a fost mai mică.

„Contextul financiar global nu a încetinit lucrările, piedicile întâmpinate de noi având legătură cu alte aspecte – iniţial, ne pregăteam să reabilităm clădirea, dar văzând stadiul de degradare la care ajunsese, ne-am dat seama că se impune o consolidare fundamentală. A fost nevoie de altfel de autorizaţii, detaliile au fost regândite, astfel că proiectul a fost în stand-by între 2004 şi 2009, iar lucrările efective au început în urmă cu trei ani”, declară pentru IMOPEDIA.ro Mirela Mateescu, director de marketing în cadrul Hercesa România.

Clădirea a fost aleasă tocmai pentru importanţa ei istorică, pentru statutul de simbol al Capitalei, astfel că dezvoltatorul spaniol şi-a propus să păstreze, la nivel arhitectural, aspectul impunător şi elegant pe care construcţia îl avea în momentul inaugurării, în urmă cu un secol. Echipele de arhitecţi şi constructori şi-au concentrat eforturile către acest aspect, astfel că în prezent, hotel Cişmigiu se bucură de faţada originală reabilitată și de o structură de rezistență complet nouă.

„Păstrarea faţadei a fost, într-adevăr, o provocare. Deoarece nu am reuşit să oferim o structură de rezistenţă care să susţină faţada şi, în acelaşi timp, să fie asigurată la riscul seismic, s-a realizat, la interior, o structură din stâlpi auxiliari de beton armat, demontaţi la final, stâlpi solidarizaţi între ei şi cu faţada prin intermediul unor elemente metalice. Din aceste motive, lucrările au fost încetinite, iar costurile au fost mai mari”, explică arhitect Elena Saricu.

  • Hotel Cişmigiu a fost inaugurat în 1912, sub numele de Palace Hotel, deţinut de Nicolae Pissiota
  • Cu aproximativ 200 camere, hotelul de lângă parcul Cişmigiu era unul dintre cele mai mari unităţi turistice din Capitală
  • Palace Hotel a fost naţionalizat în 1948, redenumit „6 Martie”, iar din 1965 a preluat numele parcului din apropiere
  • Lăsată în paragină, una dintre cele mai reprezentative clădiri ale Micului Paris s-a degradat treptat

De asemenea, clădirea Cişmigiu găzduieşte Institutul Cultural Spaniol Cervantes şi librăria Humanitas, iar berăria Gambrinus se află în plin proces de renovare şi va fi redeschisă la începutul anului 2013.

 

 

 

CITEȘTE ȘI: Mansardarea blocurilor vechi, o soluţie de compromis pentru o capitală sufocată

 
 

20 December 2012