Locuinţele nu s-au mai devalorizat de-a lungul anului ce tocmai s-a încheiat, după aproape şase ani de scăderi continue. Analiştii consideră că preţurile s-au stabilizat, tendinţă ce se va menţine şi în viitorul apropiat. Mai mult, „există unele semne de potenţiale creşteri”, conform indexului rezidenţial Eurobank Property Services (EPS).

32849-eps_locuinte.jpgPreţul de tranzacţionare al locuinţelor nu a înregistrat scăderi, de-a lungul lui 2013, la nivelul întregii ţări, conform indexului rezidenţial EPS. Mai mult, în ultimele trei luni ale anului s-a înregistrat o uşoară creştere cu 0,4% faţă de trimestrul precedent şi de 2,3% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2012. Deşi preţul mediu la nivelul întregului an 2013 a coborât cu un procent faţă de cel al anului anterior, analiştii consideră că acestea sunt semnalele unei posibile inversări a tendinţei de scădere a preţurilor.

  • Moldova şi Nord înregistrează tendinţe de creştere atât raportate la trimestrul precedent, cât şi faţă de acelaşi trimestru al anului precendent.
  • Indicii de preţuri din Muntenia şi Sud au înregistrat, de asemenea, creşteri în ultimul an, deşi faţă de trimestrul precendent se înregistrează  uşoare reduceri
  • Restul zonelor rămân cu o evoluţie relativ stabilă

Ploieşti se menţine cu cea mai mică scădere medie înregistrată în ultimii cinci ani şi are o tendinţă de creştere în ultimele patru trimestre, arată indexul rezidenţial EPS. Doar în Oradea se înregistrează o creştere de preţuri faţă de acelaşi trimestru al anului precedent mai mare decât în Ploieşti, cu 5,6%, şi o creştere trimestrială chiar peste acest nivel. Pe de altă parte, Timişoara rămâne oraşul cu cea mai mare scădere faţă de ultimele trei luni din 2012, în vreme ce restul oraşelor prezintă evoluţii asemănătoare indexului la nivel naţional şi aprope de stabilitatea înregistrată pe parcursul anului 2013.

32850-eps.jpgÎn Bucureşti, preţurile cresc doar în zonele centrale

Locuinţele s-au scumpit în cartierele centrale ale Capitalei, precum şi în judeţul Ilfov. În acelaşi timp, proprietăţile rezidenţiale au continuat să se devalorizeze în zonele periferice ale Bucureştiului, cu o rată anuală de aproximativ -5%.

„Indexul trimestrial Bucureşti Centru a crescut abrupt în ultimul trimestru. Deşi fluctuaţiile trimestriale nu sunt neobişnuite pe această piaţă de primă importanţă, evoluţia faţă de acelaşi trimestru al anului precendent este de 5,6%, ceea ce sugerează posibilitatea stabilirii unui trend crescător”, consideră specialiştii Eurobank Property Services.

Dintre indicii specifici diferenţiaţi pe tipuri de proprietate, preţurile pentru „Bucureşti apartamente” au scăzut mai rapid decât media naţională, cu aproximativ -5%, iar preţurile pe apartamente la nivel naţional au scăzut cu -1%. Preţurile la „proprietăţi noi” au crescut cu aproape 6% pe parcursul anului trecut în România, însă nu şi în Bucureşti, în vreme ce la „proprietăţi vechi” preţurile au crescut cu doar 2%, ceea ce reprezintă o confirmare a tendinţei înregistrată în trimestrul precendent.

„În concluzie, după aproape şase ani de scădere a preţurilor, se pare că s-a ajuns la o potenţială stabilitate pe majoritatea segmentelor de piaţă, conform indexului EPS, şi chiar există unele semne de potenţiale creşteri, deşi este nevoie de mai mult timp pentru a confirma atingerea nivelului minim al preţurilor şi începutul unor tendinţe de creştere durabilă a acestora”, încheie reprezentanţii Eurobank Property Services.

NU RATA: Știi cât mai valorează locuinţa pe care o deţii? Cum îţi evaluezi proprietatea singur, dar corect? 

 

28 January 2014