Au văzut în România tărâmul oportunităților și au avut dreptate. Au atras după ei nenumărați investitori, au crescut economia țării dar, paradoxal, au avut eșecuri pe linie. Cei mai mari miliardari ai lumii au pierdut în fața particularităților unei țări emergente și a firmelor mai mici, care își permit timpi de răspuns mai rapizi în fața oportunităților. IMOPEDIA.ro vă prezintă cronica eșecurilor imobiliare în România, ale celor mai mari miliardari ai lumii.

36387-miliardari_imobiliare.jpgÎn anii de dinainte de criză, România a însemnat o oportunitate uriașă pentru investitorii în imobiliare. Acest lucru a atras sute de milioane de euro, bani străini, veniți de la investitori de talie mondială, cu scopul de a fi multiplicați rapid. Numele din spatele banilor sunt cunoscute de toată lumea bună: Gerald Cavendish Grosvenor, cel mai bogat proprietar birtanic, Benjamin de Rothschild și Nathaniel Rothschild, David Rockefeller sau Lev Leviev, regele diamantelor.

Prezența unor asemenea nume pe piața din România a însemnat un pas enorm înainte, pentru vizibilitatea țării pe harta investițiilor. Fiecare nume greu este un semnal important că piața respectivă trebuie luată în calcul. Numele lor girează pentru mediul economic, care brusc pare unul de încredere. Reversul medaliei apare atunci când aceștia se retrag dintr-o țară, urmând un val de multe alte retrageri ale unor nume mai mici” a declarat pentru IMOPEDIA.ro Marcel Tudose, Standard Financial Consult.

Paradoxal, puțini dintre marii miliardari internaționali au reușit să facă bani în România

Așadar, odată cu apariția greilor, piața este inundată de euforie. Paradoxul este că puțini dintre cei mai mari investitori internaționali au reușit să își fructifice investițiile pe piața din România. Dinamica unei piețe emergente este dificil de înțeles de către cei care nu o cunosc, iar scara ierarhică a unei companii internaționale nu permite luarea unei decizii exact în momentul în care acest lucru ar fi oportun.

În cazul celor mai mari investitori de pe piața locală, eșecul a fost aproape întotdeauna garantat. Ei dau vina pe piață, dar problema este, din punctul meu de vedere, faptul că nu au cerut consiliere locală. Ei au analize complexe și dosare cu cifre și evoluții perfect ancorate în realitate, dar nu pot simți pulsul pieței, particularitățile ei, dacă nu acceptă consiliere locală. Cei mai mulți își conduc afacerile prin delegați ai companiei, trimiși în România, dar tot străini. Nu apelează la români pentru acest lucru, ceea ce duce la un handicap care îi poate costa totul”, continuă Marcel Tudose.

Și marii investitori au picat în aceeași capcană cu restul lumii: au construit proiecte gigant, chiar înainte de prăbușirea pieței

Unul dintre eșecurile răsunătoare este cel al lui Benjamin de Rothschild care, împreună cu israelienii de la Ocif, urma să dezvolte proiecte imobiliare de 200 de milioane de euro în România. S-au oprit însă la un ansamblu de 25 de milioane de euro și un teren de 19 ha în Pipera. Un alt exemplu este miliardarul Beny Steinmetz, care plănuia în România o mie de apartamente în Pantelimon, un proiect rezidențial în zona Cotroceni, două în Sfătica și Corbeanca, unde ar fi trebuit să ridice între 2000 și 3000 de vile și încă un ansamblu în Ploiești. Apoi criza imobiliară a blocat toate aceste proiecte, în care ar fi trebuit să se investească 500 de milioane de euro.

Și marii miliardari au picat în aceeași capcană în care au căzut și investitorii mai mici, chiar și cei locali: au făcut proiecte pentru anii 2007, pe care au vrut să le finanțeze și să le vândă după 2008. Bani blocați. Acum, interesante pentru marii investitori mai sunt doar produsele de top, cu locație bună și contracte sigure, adaptate vremurilor pe care le traversăm”, continuă oficialul companiei de consultanță.

Alți investitori au în protofolii atât active problematice cât și proiecte de succes. Un exemplu este miliardarul Eyal Ofer, fiul lui Sammy Ofer, care a obținut titlul de cel mai bogat israelian. Ofer a investit masiv în terenuri, cumpărând peste 10.000 de hectare în principalele orașe ale țării. În portofoliul lui s-au numărat Cathedral Plaza, Platinum Business Center, ansamblul rezidențial de lux Oxford Gadens, un hotel în Poiana Brașov, chiar și un contract cu Șantierul Naval Mangalia. Un exemplu de succes vine de la regele diamantelor, Lev Leviev, al cărui nume este legat de AFI Europe, companie de succes pe care o controlează.

CITEȘTE ȘI:

16 February 2015