Moneda euro s-a impus, în ultimii zece ani, în buzunarele a milioane de europeni. Chiar şi aşa, moneda unică nu a reuşit să cucerească simpatia prea multora dintre ei, pornind de la oameni simpli şi terminând cu pieţele financiare. Astfel, imediat ce s-a ivit ocazia, scepticii reduşi la tăcere în ultimii ani de avansul euro au prins din nou curajul de a-şi susţine opinia: moneda europeană face mai mult rău. Concret, care este istoria euro, beneficiile şi neajunsurile acestuia, aflaţi în materialul de mai jos.

22803-euro.jpgPrimele tranzacţii cu euro s-au făcut încă din 1999, pe pieţele financiare, dar moneda unică a fost lansată abia trei ani mai târziu, la 1 ianuarie 2002, în 12 state europene. Acesta este momentul în care valute cheie precum francii sau mărcile germane şi-au încetat existenţa. Acum, 10 ani mai târziu, cifrele sunt grăitoare:

  • Zona euro cuprinde 332 milioane de persoane şi 17 ţări
  • La jumătatea acestui an, erau în circulaţie 14,2 miliarde de bancnote şi 95,5 miliarde de monede
  • Valoarea totală a acestora era de 870 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Centrale Europene

Părerile despre moneda unică au fost întotdeauna controversate. Atât opiniile pro cât şi cele contra sunt susţinute virulent, de voci puternice, de la analişti economici la politicieni din toată lumea. Avantajele ei se reduc întotdeauna la stabilitate.

Mai multe oportunităţi, preţuri stabile pentru consumatori, mai multă siguranţă pentru companii şi pieţe, un semn tangibil al identităţii europene", se arată pe site-ul Comisiei Europene.

Circulaţia liberă este de asemenea un avantaj, resimţit mai ales de industriile gigant ale lumii. Industria auto din Germania, de exemplu, economiseşte, de la introducerea monedei unice 300-500 milioane de euro pe an, în privinţa costurilor tranzacţiilor, a declarat Jurgen Pieper, analist la banca germană Metzler, citat de Mediafax.

Euro este un ţap ispăşitor pentru deficienţele instituţionale europene

Dezavantajele însă, au ajuns să completeze liste lungi, mai ales după declanşarea crizei datoriilor din Grecia, în 2010. Euroscepticii sunt din nou la modă, iar neîncrederea între ţările nordice şi cele sudice nu a fost niciodată mai mare. La fel, a revenit şi nemulţumirea consumatorilor, care au asociat întotdeauna trecerea la euro similară cu creşterea semnificativă a preţurilor. Într-un moment în care identitatea europeană ar fi trebuit cimentată prin euro, aceasta a primit o lovitură serioasă prin criza datoriilor şi negocierile interminabile pentru găsirea soluţiilor.

Criza datoriilor a scos în evidenţă deficienţele instituţionale din zona euro", a declarat Philip Whyte, analist la Centrul pentru Reforme Europene din Londra.

Absenţa integrării bugetare şi a supravegherii bancare a condus la importante dezechilibre financiare. Statele din zona euro s-au pus de acord în decembrie să întărească disciplina bugetară, prin amendarea Constituţiei. Euro nu este însă decât unul dintre vectorii economiei europene, deja integrată în mare parte, în urma Tratatului de la Maastricht şi deschiderea frontierelor în spaţiul Schengen, în 1993, extinderea UE către Europa de Est din 2004 şi procesul de mondializare, arată specialiştii.

Dispare sau nu euro?

Nimeni nu se gândeşte serios la revenirea la vechile monede naţionale, chiar dacă nostalgia câştigă teren, în special între germani. Aceştia au fost foarte ataşaţi de marcă, sinonimă cu un miracol economic după Al Doilea Război Mondial. Dar privind ansamblul, sfârşitul euro ar însemna un risc pe care nu va fi deloc uşor să ni-l asumăm. Dispariţia euro ar fi o catastrofă pentru băncile europene, din cauza deprecierii previzibile a monedelor din sudul Europei, cu datorii mari, potrivit analiştilor. Germania, a cărei monedă s-ar aprecia considerabil, ar avea de suferit din cauza scăderii competitivităţii exporturilor. Circulaţia liberă va deveni istorie, iar companii de peste tot din lume vor avea iar de pierdut procente bune din câştiguri doar din preţurile de tranzacţie. Iar acestea sunt doar câteva argumente pentru care întreaga lume luptă acum pentru consolidarea euro.

CITEŞTE ŞI Guvernul vrea să aderăm la euro în 2015


29 December 2011