Exporturile Chinei înregistrează cea mai importantă creştere din ultima jumătate de an, statistici ce risipesc din îngrijorările că cea mai puternică economie a lumii ar pierde din forţă. Surplusul comercial al Chinei a ajuns la 32 miliarde dolari, în octombrie, datorită creştererii de 11,6% a exporturilor, transmite CNN, conform agenţiei guvernamentale Xinhua.

27972-made-in-china.jpgÎn primele zece luni ale lui 2012, volumul schimburilor comerciale ale Chinei a urcat cu 6,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 3,16 trilioane dolari. De asemenea, importurile au crescut în octombrie cu 2,4% faţă de anul trecut, arată rapoartele guvernamentale.

Deşi China şi-a propus o creştere de 10% a comerţului exterior pentru anul acesta, ministrul Comerţului a recunoscut că este o ţintă greu de atins.

„Cu toate că, faţă de anul trecut, nivelul de creştere a exporturilor a revenit la 9,9% în septembrie şi la 11% în octombrie, rămâne o misiune dificilă să creştem cu 10% volumul de comerţ exterior, pe perioada întregului an”, a declarat Chen Deming, citat de Xinhua.

Activitatea de comerţ exterior a crescut cu 22,5% anul trecut, plasând China pe locul doi între cei mai mari importatori din lume, după ce, cu doi ani în urmă, a depăşit cel mai mare exportator din lume – Germania. Însă anul acesta, odată cu scăderea cererii pe plan mondial şi cu mărirea costurilor de operare, protecţionismul comercial a pus presiune pe exporturi, subliniază publicaţia Xinhua.

Cel mai mare partener comercial al Chinei este Uniunea Europeană, iar cea mai mare sursă de importuri pentru UE este China. În acest context, liderii internaţionali sunt îngrijoraţi de scăderea de 3% a tranzacţiilor dintre cele două în 2012, datorată recesiunii economice adânci şi nenumăratelor măsuri de austeritate. În plus, o dispută teritorială dintre China şi Japonia a răcit relaţiile economice dintre cele două, reflectându-se într-o scădere de 2,1% a tranzacţiilor comerciale.

Din fericire, aceste scăderi au fost acoperite de îmbunătăţirea relaţiilor comerciale ale Chinei cu Statele Unite ale Americii, Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est, Rusia şi Brazilia. SUA este al doilea mare partener comercial al Chinei, iar comerţul dintre cele două state a crescut cu 9,1% anul acesta, ajungând la o valoare de 396 miliarde dolari.

Rapoartele pozitive au fost publicate înaintea celui de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist, când peste două mii de delegaţi şi conducători de stat se întrunesc cu ocazia schimbării preşedintelui. Xi Jinping va fi numit preşedinte, înlocuindu-l pe actualul Hu Jintao, datorită creşterii nemulţumirii publicului faţă de corupţia din partid.

CITEȘTE ȘI China face eforturi uriaşe pentru a tempera piaţa imobiliară în cele mai aglomerate luni din an

 

15 November 2012