Sezonul rece aduce inevitabil cheltuieli mai mari la întreținere. O haină în plus nu trebuie să fie neapărat soluția pentru a avea costuri lunare mai mici. Există o serie de metode prin care puteți face economii semnificative. Unele cer investiții, altele însă doar o simplă schimbare e modului de viață.

40998-intretinere_mai_mica.jpgReduceți temperatura când nu sunteți acasă

Dacă vă petreceți o bună parte din zi la serviciu, nu are niciun sens să lăsați căldura pornită de parcă ați fi acasă. Nu picați în capcana celor care spun că dacă reîncălziți o locuință răcită, veți plăti mai mult decât dacă lasați căldura pornită la un nivel ideal. Studiile arată clar că lucrurile nu stau așa.

Încălziți toate camerele casei

Specialiștii recomandă să fie încălzite și camerele nefolosite, chiar dacă la un nivel mai mic. Altfel, se va pierde căldură prin peretele camerei bine încălzite, iar caloriferele din aceasta vor funcționa într-un ritm mai alert pentru a menține temperatura constantă.

Aparatura din clasa energetică A vă ajută să economisiți

Există și câteva reguli pe care ar fi bine să nu le ignorați, indiferent de sezon, căci vă ajută să aveți cheltuieli mai mici. Aparatele electrice pentru căldură, dar nu numai, trebuie să fie din clasa energetică A, pentru a avea cel mai mic consum. Multe dintre cele de generație nouă au opțiunea de a fi folosite pe modul economic.

Boilerele performante, care păstrează apa caldă mai mult timp, pot duce la recuperarea căldurii cu până la 18%. Dacă boilerul permite setarea temperaturii, atunci este indicat mai degrabă să alegeți o temperatură mai mic, dar constantă. Iar atunci cand plecați de acasă, este important să opriți atât căldura cât și apa caldă.

 Scădeți temperatura pe timp de noapte

Un studiu realizat de Universitatea Lille, din Franța, arată că temperatura ideală pentru un somn odihnitor variază între 16 și 19 grade Celsius, cu condiția să fim înveliți și îmbrăcați în pijamale. Așadar, setați termostatul ambiental sau robinetul termostatat al caloriferelor la cel mult 20 grade Celsius.

 Setați centrala în funcție de temperatura de afară

O economie semnificativă veți face dacă folosiți centrala corespunzător cu vremea de afară. Astfel, în perioadele mai calde ale iernii, setați centrala termică pentru o temperatură exterioară mai mare. Fiecare grad vă ajută să economisiți aproximativ 5% din costurile pentru căldură, spun producătorii.

Nu uscați rufe pe calorifer

Hainele umede, dar și mobilierul din fața caloriferelor nu vor permite ca aerul cald să circule în încăpere. Este indicat ca perdelele și draperiile să nu fie groase și să nu acopere complet caloriferul. 

Caloriferele electrice încarcă factura la energie

Caloriferele electrice sunt pe lista celor mai mari consumatori de energie, pe perioada iernii. Chiar dacă sunt folosite pentru a încălzi spații mici, ar fi mult mai eficientă instalarea unui sistem centralizat, care consumă mult mai puțin. Investiția inițială, care este de natură să sperie clienții, este amortizată rapid.

 

8 November 2016