O arhitectă a reinventat fereastra: aceasta se extinde, ca un acordeon, oferind locatarilor posibilitatea de a depăși limitele apartamentului. Proiectul a fost gândit pentru proprietarii locuințelor mici, de multe ori fără balcoane, din orașele foarte aglomerate. Denumit, sugestiv, „mai mult cer”, conceptul a fost prezentat și admirat în Dubai, în cadrul Săptămânii Designului.

38677-2.jpg„Mai mult cer” (engl: More Sky) este numele sugestiv dat ferestrei extensibile, ce permite locatarilor să depășească, în siguranță, tocul ferestrei. Prezentat în cadrul Săptămânii Designului din Dubai, proiectul aplaudat de specialiști din toate domeniile a fost conceput de arhitecta argentiniană Aldana Ferrer Garcia, reprezentant al presitigiosului Institut Pratt.

În încercarea de a regândi limitele unui spațiu dat, arhitecta și-a dorit să obțină un produs care să ofere mai mult confort locuitorilor din zonele urbane. Concepută, inițial, pentru clădirile din Brooklyn, New York (respectând normele de construcții de aici), fereastra extensibilă poate fi adaptată clădirilor din orice colț al lumii. Mai mult, există trei variante ale structurii extensibile: fereastra „buncăr” (care se despăturește ca un acordeon, permițându-i locatarului să se întindă ca într-un șezlong), fereastra „cadru” (cu un design mai simplu, se rotește, devenind un pervaz exterior) și fereastra „marchiză” (căreia i se extinde baza, permițându-i locatarului să se sprijine cu coatele, mai degrabă decât să se așeze).

  • Conceput ca un răspuns la „nevoile curente ale populației din orașele aglomerate”, proiectul este descris de Garcia ca fiind o „alinare vizuală, ce oferă proprietarilor de apartamente mici acces la lumina soarelui și la aer proaspăt”
  • În încercarea de a doborî pragul dintre design industrial și arhitectură, fereastra extensibilă este gândită atât ca un produs, cât și ca un spațiu, în același timp, forțând limitele unui apartament obișnuit

Prezentat în cadrul Săptămânii Designului din Dubai, proiectul „mai mult cer” a atras numeroase aplauze și cuvinte de laudă, dar și critici. Au existat voci care au subliniat că, înainte de a deveni un produs destinat maselor, proiectul trebuie să ofere răspuns la câteva întrebări de ordin practic: ce material poate susține greutatea unei persoane (astfel încât o astfel de fereastră să poată fi montată la etaje înalte) sau cum poate fi ea curățată? Dincolo de aceste întrebări, fereastra extensibilă este, deocamdată, în stadiul de proiect, având meritul de a fi schimbat modalitatea în care este privită o simplă fereastră. După cum specifică pe propriul site, arhitecta Aldana Ferrer Garcia caută investitori și parteneri pentru dezvoltare, producție și distribuție. 

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

7 November 2015