În momentul în care sunt puşi în faţa deciziei de a cumpăra o fereastră, clienţii observă că pe piaţă există atât de multe produse încât alegerea unuia pare o misiune imposibilă. Ferestre de lemn, aluminiu sau PVC, toate cu avantaje şi dezavantaje. IMOPEDIA.ro a întocmit un ghid al tipurilor de ferestre şi caracteristicile acestora, pentru a veni în ajutorul celor interesaţi.

32004-full-length-window-living.jpgO fereastra trebuie să fie mai mult decât un simplu termopan. Printre caracteristicile cheie pe care o fereastră trebuie să le aibă se numără o bună izolare termică, durabilitate şi siguranţă în exploatare, precum şi protecţie în faţa acţiunii factorilor externi.

Diferenţa cea mai importantă vine de la materialul de bază folosit. Astfel, putem vorbi despre ferestre din lemn stratificat, aluminiu sau PVC.

Ferestrele din lemn stratificat

Ferestrele din lemn stratificat rezolvă una dintre cele mai mari probleme ale unei locuinţe: condensul. Pentru cei care aleg această variantă, condensul poate dispărea în mare parte sau chiar în totalitate, în funcţie de celelalte caracteristici ale imobilului. Există însă şi un neajuns: în timp, pot apărea probleme la îmbinări. Lemnul poate avea o rezistenţă scăzută la umiditate sau expunere la soare, dacă nu a fost uscat corespunzător înainte de prelucrare. În plus, pentru a păstra un aspect plăcut, lemnul trebuie revopsit într-un interval de trei până la zece ani.

Ferestrele din aluminiu

Tâmplăria de aluminiu convinge cu durata cea mai mare de viaţă. Rezistenţa ei la ciclurile îngheţ-dezgheţ este de asemenea un argument puternic. În plus, structura de aluminiu permite o încărcare de sarcină mai mare, deci se pot monta astfel suprafeţe vitrate mai generoase. Mai multă lumină naturală înseamnă un confort sporit şi facturi mai mici. Totuşi, aluminiul este mai degrabă indicat pentru arhitecturi speciale, case cu pereţi din stică, magazine sau birouri. În cazul ferestrelor standard, aluminiul oferă o izolare termică inferioară. Acest lucru se traduce în faptul că temperaturile din cameră se pot schimba mai uşor în funcţie de fluctuaţiile de temperatură de afară.

Ferestrele din PVC

PVC-ul este alegerea multor clienţi români. Asigură un coeficient superior de izolare termică şi fonică iar raportul calitate-preţ este de multe ori un argument decisiv. Ferestrele din PVC sunt ieftine, uşor de întreţinut şi pot fi folosite în forme speciale. Dezavantajul este că acestea nu sunt la fel de rezistente în timp ca aluminiul şi pot ceda mai uşor la factori mecanici. Totuşi, durata de viaţă a acestora este de până la 50 de ani.

Aşadar, ferestrele din PVC izolează termic şi fonic mai bine, sunt perfect etanşe, au o durată de viaţă remarcabile dar totuşi nu la fel de mare precum cele din aluminiu, acestea din urmă însă, au dezavantajul că nu izolează la fel de bine. Lemnul este rezistent în timp, izolează bine, conferă un aspect elegant clădirii, dar are nevoie de îngrijiri constante. Prin urmare, nevoile şi disponibilitatea clientului ar trebui să fie cele care dictează decizia, atunci când vine vorba de achiziţia ferestrelor.

CITEŞTE ŞI: Protecţia împotriva hoţilor începe încă de la construcţia casei

 

4 December 2016