Oficialii Fondului Monetar Internaţional vin cu veşti bune: anul viitor, pentru prima dată din 2008, România ar putea avea o creştere economică mai mare decât Polonia, singurul stat din Uniunea Europeană care nu a intrat în recesiune în timpul crizei.

26776-analiza_de_piata.jpgFondul Monetar Internaţional (FMI) menţine estimările pentru România, anunţate cu ocazia ultimei misiuni FMI la Bucureşti, de la mijlocul lunii august, pentru a şasea evaluare din cadrul acordului preventiv în derulare cu autorităţile române.

  • România – oficialii FMI estimează o creştere economică de de 0,9% pentru anul acesta şi de 2,5% pentru anul viitor
  • Polonia – se estimează o creştere de 2,4% pentru anul acesta şi de 2,1% pentru anul viitor

Țara noastră a reuşit să depăşească Polonia în urmă cu patru ani, înainte de agravarea problemelor economice şi financiare la nivel mondial. Economia României a avansat atunci cu 7,3%, faţă de 5,1% în cazul polonezilor. Însă în următorii doi ani, economia românească s-a contractat (cu 6,6% în 2009 şi 1,6% în 2010), în timp ce Polonia a reuşit să menţină creşteri de 1,6% în 2009 şi 3,9% în anul următor. În schimb în 2011, România a înregistrat o creştere de 2,5%, iar Polonia a urcat cu 4,3%.

Economia Poloniei este încetinită de criza datoriilor din Zona euro, precum şi a măsurilor financiare cerute de Uniunea Europeană (guvernul de la Varşovia trebuoe să reducă deficitul bugetar sub 3% anul viitor). Dacă în luna aprilie, FMI estima pentru anul viitor o creştere economică de 3,2% pentru Polonia, aceasta a fost revizuită la 2,1%. De asemenea, prognozele arătau o majorare a PIB-ului de 3% pentru România, dar au fost revizuite la 2,5%.

Criza din Zona euro a afectat puternic Europa emergentă, inclusiv România, prin dezintermedierea financiară derulată de mari bănci şi prin declinul intrărilor de capital. Drept urmare, au încetinit puternic creşterea creditării, schimburile comerciale cu statele din Zona euro şi avansul PIB-ului.

Raportul FMI arată că Ungaria (-1%), Croaţia (-1,1%), Serbia (-0,5%), Slovenia (-2,2%) şi Cehia (-1%) vor înregistra contracţie economică în acest an, în timp ce Turcia (3%), Slovacia (2,6%) şi Bulgaria (1%) vor înregistra creşteri în acest an.

Efectele adverse ale încetinirii economice trebuie limitate, conform specialiştilor FMI

Criza datoriilor suverate afectează întreaga Europa, iar FMI estimează pentru întregul continent un avans economic de numai 0,1% pentru anul în curs şi de 0,8% pentru anul viitor. În acelaşi timp, Zona euro probabil că va înregistra o contracţie de 0,4% anul acesta şi o creştere de numai 0,2% anul viitor.

„Presiunea financiară de la periferia Zonei euro s-a amplificat. Recesiunea din majoritatea ţărilor de la periferie afectează alte economii din regiune, având în vedere legăturile comerciale şi financiare puternice. Creşterea robustă din Rusia a compensat parţial, pentru statele Europei emergente, cererea mai slabă din Zona euro", arată raportul FMI.

Specialiştii FMI subliniază că strategia actuală este clară şi sunt de acord cu acomodarea politicii monetare, „care reprezintă o forţă puternică pentru reluarea creşterii economice”. De asemenea, aceştia aprobă întărirea consolidării fiscale, însă avertizează că efectele adverse ale încetinirii şi politica incertitudinii trebuie limitate.

CITEȘTE ȘI: România se poate îndrepta către dezastru, împinsă de exigenţele FMI, atenţionează analiştii Reuters


10 October 2012