Programul „Prima Casă” are cel mai mare succes printre bucureşteni: aproape 30% dintre solicitările primite anul acesta de FNGCIMM au provenit din Capitală. De asemenea, potrivit statisticilor oficiale, majoritatea beneficiarilor programului susţinut de stat se orientează către apartamentele cu două camere.

34699-prima_casa.jpgÎn prima jumătate a lui 2014, au fost acordate la nivel naţional mai bine de 11.000 credite imobiliare garantate de stat.

Potrivit statisticilor Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), peste 3.000 dintre beneficiarii programului „Prima Casă” de anul acesta locuiesc în Capitală, aceasta fiind în topul clasamentului pe județe:

  • Bucureşti – 27,6% dintre solicitări
  • Judeţul Cluj – 8,1% dintre solicitări
  • Judeţul Ilfov – 7,1% dintre solicitări
  • Judeţul Timiş – 5,8% dintre solicitări
  • Judeţul Constanţa, Braşov, Sibiu şi Iaşi – între 3 şi 5% fiecare

Totodată, judeţele cu cei mai puţini beneficiari ai programului guvernamental sunt Călăraşi, Ialomiţa şi Giurgiu, în fiecare dintre acestea fiind doar 33 de dosare aprobate în primele şase luni ale acestui an (respectiv 0,3%).

Apartamentele cu două camere, preferatele clienţilor „Prima Casă”

34706-distributia_garantiilor.jpgCei mai mulţi beneficiari ai programului susţinut de stat sunt tinerii cu vârste între 26 şi 35 ani (circa 70% dintre clienţi), potrivit rapoartelor FNG. De asemenea, jumătate dintre beneficiarii programului lansat în urmă cu cinci ani se orientează către apartamente cu două camere, valoarea medie a unui credit fiind de 38.300 euro. În acelaşi timp, aproape 30% dintre clienţi aleg apartamentele cu trei camere, 11% dintre aceştia preferă garsonierele şi doar 9% dintre creditele „Prima Casă” sunt destinate apartamentelor cu patru camere.

„Programul continuă să fie cerut şi apreciat de public, în condiţiile menţinerii unei rate de nerambursare a creditelor de numai 0,2%, plafonul disponibil în acest moment în cadrul programului Prima Casă fiind de circa 1,09 miliarde lei (inclusiv plafonul de circa 490 milioane lei destinat achiziţiei de locuinţe prin ANL)”, se specifică în cel mai recent comunicat emis de FNG.

Programul „Prima Casă” a fost lansat în anul 2009, iar până în prezent a fost accesat de peste 119.000 de români pentru achiziţionarea unei locuinţe. În cei cinci ani, valoarea totală a garanţiilor a depăşit 2,3 milioarde euro, pentru credite în valoare de circa 4,56 miliarde euro. Plafonul disponibil pentru 2014 este în jur de 445 milioane euro (2 miliarde lei), din care aproape 165 milioane euro (740 milioane lei) reprezintă fonduri neutilizate în 2013.

CITEşTE POVEşTILE UNOR CLIENţI CARE AU ACCESAT UN CREDIT PRIMA CASĂ:

22 July 2014