Autorităţile vorbesc despre suplimentarea fondurilor acordate programului „Prima Casă”. Segmentul rezidenţial este ţinut în viaţă de programul guvernamental, astfel că vestea îi bucură atât pe jucătorii pieţei imobiliare, cât şi pe potenţialii cumpărători. Mai mult, specialiştii consideră că fără „Prima Casă”, vom asista la un blocaj pe piața rezidenţială.  

30797-prima_casa.jpgFondurile alocate programului „Prima Casă” urmează să se epuizeze în toamna lui 2013, astfel că autorităţile au început să discute despre o nouă suplimentare. Deocamdată nu a fost luată nicio decizie, astfel că oficialii nu pot preciza valoarea fondurilor suplimentare acordate programului susţinut de stat. Preşedintele FNGCIMM a menţionat totuşi că va fi luată o hotărâre până la mijlocul lunii iulie.

„Se are în vedere (n.r. suplimentarea fondurilor pentru programul guvernamental). Fac precizarea că cel puţin până la mijlocul lunii septembrie, poate chiar octombrie, actualele sume sunt valide şi funcţionale, dar sunt discuţii avansate cu Ministerul Finanţelor pentru a se suplimenta acest program", a declarat Aurel Șaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare.

În condiţiile actuale, tranzacţiile rezidenţiale depind de soluţiile de creditare garantate de stat

Lansat în iunie 2009, programul Prima Casă a reprezentat soluţia de finanţare pentru achiziţia unei locuinţe în cazul a aproape 95.000 români. De la lansarea programului, au fost acordate împrumuturi în valoare de peste 3,5 miliarde euro, iar fondurile au fost suplimentate ultima dată în luna ianuarie, cu 200 milioane euro.

„Programul Prima Casă a creat o piaţă aparte şi a reprezentat principalul pilon al vânzărilor, în ultimii trei ani. Este un program mai mult social, nu ajută neapărat dezvoltatorii, cât ajută persoanele cu venituri reduse să aibă acces la finanţare pentru a-şi achiziţiona o locuinţă, sprijină clienţi care altfel nu şi-ar fi permis un credit ipotecar”, subliniază Dragoş Diaconu, Head of Research la EFG Eurobank Property Services.

Programul guvernamental reprezintă, la momentul acesta, motorul segmentului rezidenţial. Suplimentarea fondurilor este esenţială pentru piaţa imobiliară, deoarece în caz contrar, ne-am întoarce la un blocaj asemănător celui resimţit imediat înaintea lansării programului „Prima Casă”, consideră specialiştii.

„Până când efectele crizei financiare nu vor mai fi atât de pregnante, prezenţa unui program de finanţare tip „Prima Casă” sau a unor soluţii de creditare susţinute de stat sunt vitale pentru piaţa rezidenţială. Fără astfel de programe, piaţa rezidenţială s-ar prăbuşi şi am avea de a face cu perioade similare celei din 2008-2009, interval în care nu se făcea nicio tranzacţie”, conchide  pentru IMOPEDIA.ro Sorin Roşu, manager Apulum 94.

NU RATA: 2013 va fi un an de acalmie pe piaţa imobiliară. Va urma relansarea?

 

 

26 June 2013