Fondurile programului „Prima Casă” destinate locuinţelor ANL au fost suplimentate cu peste 45 milioane euro. Hotărârea a fost adoptată în şedinţa de miercuri a Guvernului. Plafonul de garantare pentru unităţile ridicate de Agenţia Naţională de locuinţe depăşeşte astfel 113 milioane euro.  

31324-dscn6073.jpgGuvernul a aprobat o Hotărâre pentru majorarea plafonului pentru programul „Prima Casă” cu 200 milioane lei. În cadrul şedinţei săptămânale de miercuri, oficialii au decis ca fondurile garantate de stat destinate locuinţelor construite prin ANL să crească la 500 milioane lei. Programul guvernamental dispune astfel de fonduri în valoare de 1,2 miliarde lei.

VEZI AICI: Ghidul complet al programului „Prima Casă”

Potrivit actului normativ, se suplimentează plafonul de garantare destinat achiziţiei de locuinţe construite prin ANL cu 200 milioane lei, astfel încât plafonul de garantare pentru locuinţele construite prin ANL ajunge la 500 milioane lei, din totalul plafonului suplimentar de 1,2 miliarde lei, aferent locuinţelor achiziţionate prin Programul 'Prima casă'.

„În vederea rezolvării problemei locuirii, pentru segmentul de populaţie constituit din tinerii aflaţi la începutul carierei, achiziţia unei locuinţe în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei, se derulează prin ANL. Finanţarea Programului de construcţie de locuinţe pentru tineri s-a realizat şi se realizează din surse ale bugetului de stat. Sumele obţinute din vânzarea locuinţelor către chiriaşi se prevăd a fi acumulate de ANL şi utilizate pentru finanţarea unor noi locuinţe pentru tineri. Pentru a crea condiţii în aplicarea strategiei de dezvoltare a Programului de construcţie de locuinţe pentru tineri, cu posibilitatea de cumpărare de către chiriaşi după un an de închiriere neîntreruptă, se are în vedere integrarea în acest program a acestor locuinţe”, se precizează în actul normativ.

În urmă cu două săptămâni, fondurile „Prima Casă” destinate achiziţiei de locuinţe ANL fost suplimentate de către Guvern cu 300 milioane lei. Garanţiile se acordă numai în lei şi se vor plăti tot în monedă naţională.

NU RATA: Prima Casă, argumente pro şi contra: cum este influenţată piaţa imobiliară?

 

 

15 August 2013