Franţa şi Germania militează pentru recapitalizarea băncilor, ca ultimă soluţie de redresare a problemelor economice din Zona euro. Problema este că doar Franţa este dispusă să lupte în mod direct pentru băncile din sistem. Germania le sugerează reprezentanţilor bancari că ar face bine să îşi rezolve problemele, singuri şi rapid.

Franţa şi Germania nu se înţeleg asupra soluţiilor comune de redresare a băncilorNicolas Sarkozy simte că sistemul bancar a ajuns la finalul puterilor. Tocmai de aceea, preşedintele francez a propus ca statul să intervină. Angela Merkel, însă, şi-ar dori ca băncile să-şi asigure stabilitatea prin propriile forţe. Aşadar, rămâne întrebarea de unde vin banii pentru recapitalizarea dorită de aceste două mari puteri europene, mai ales în condiţiile în care Sarkozy a avertizat deja că Zona euro mai are o lună pentru a-şi rezolva probleme economice.

„Această criză financiară a provocat suferinţă în toate ţările, iar lumea aşteaptă de la noi un răspuns eficient şi credibil. Am decis să oferim acest răspuns până la sfârşitul lunii, pentru că Europa trebuie să-şi rezolve problemele înainte de summitul G20 de la Cannes", a spus Nicolas Sarkozy.

„Suntem hotărâţi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a asigura recapitalizarea băncilor noastre, pentru a avea suficiente fonduri pentru credite, baza unei dezvoltări trainice a economiei", a adăugat şi cancelarul german Angela Merkel.

Din planul propus de cei doi lideri face parte şi o modificare a tratatelor în vigoare pentru o mai bună cooperare între statele Zonei euro, o ipoteză pe care au mai enunţat-o şi la întâlnirea lor de la Paris cu câteva luni în urmă.


10 October 2011