Guvernul amenință cu închisoarea pe oricine – persoană fizică sau juridică – despre care se demonstrează că a comis intenționat abuzuri pe piața de capital. Pedeapsa este de cel puțin patru ani, în cazul persoanelor fizice, dar poate ajunge la dosare penale și suspendarea definitivă a activității, în cazul persoanelor juridice. 

40792-siguranta.jpgManipularea prețurilor de pe piața de capital nu este un lucru străin pentru România, în ciuda faptului că vorbim despre un segment deloc amplu. Totuși, nivelul de pricepere al jucătorilor depășește cu mult nivelul pieței, motiv pentru care asemenea măsuri preventive pot opri probleme majore, cu efecte dezastruoase asupra economiei locale, cu mult înainte ca acestea să se petreacă.

Manipularea artificială a prețurilor instrumentelor financiare poate apărea când o persoană rîspândește informații false referitoare la ofertă, la cererea sau la prețul unui instrument financiar. În cazul în care o persoană fizică tranzacționează un instrumentr financiar având acces la informații privilegiate, se poate vorbi despre utilizarea abuzivă a informațiilor”, explică Guvernul, într-un comunicat de presă. 

Legea stabilește clar ce sunt informațiile privilegiate și când este un abuz folosirea lor

Prin informații privilegiate se înțeleg informații confidențiale referitoare la instrumentul financiar tranzacționat sau la compania care l-a emis pe piață. Abuzul se poate manifesta atât în cazul persoanelor fizice, cât și în cazul companiilor. Iar dacă în primul caz, pedeapsa poate ajunge la patru ani de închisoare, în cazul persoanelor juridice se poate ajunge la amenzi penale.

Sancțiunile pot ajunge până la interdicția temporară sau permanentă de a desfășura activități comerciale. Totodata, se consolidează sancțiunile administrative care pot fi și ele impuse pentru abuzurile de piață, precum și competențele de investigare ale autorităților naționale de reglementare în vederea detectării abuzurilor de pe piețele financiare”, continuă explicația Guvernului.

Scopul final al proiectului este acela de a pune România pe lista piețelor emergente

Aceste prevederi au ca principal scop creșterea transparenței, integrității pe piața de capital și totodată crearea unui mediu de afaceri mai competitiv, în special în cazul emitenților autohtoni. În această perspectivă, ținta este aceea de a transforma piața româneasacă de capital într-un obiect de interes la nivel internațional.

Piața de capital românească trebuie reclasificată în categoria piețelor emergente, ocazie cu care România va dobândi o vizibilitate crescută la nivel european și mondial. Acest lucru va conduce la premisele atragerii unor noi categorii de participanți, precum intermediari, fonduri de investiții, emitenți, investitori instituționali sau chiar de retail”, arată planurile Guvernului.

În acest context, nu puteau lipsi și noi reglementări legate de protejarea investitorilor. Aceștia trebuie să aibă acces la informații de o calitate mai bună, în special în cazul investițiilor pe care vor să le facă în domenii complexe, precum industriile extractive sau în domeniul forestier. Aceste tipuri de companii sunt obligate să declare, într-un raport anual, plățile efectuate către guvernele țărilor în care își desfășoară activitatea. Acest proiect de lege nu face decât să aducă normalitatea pe piața de capital românească, prin transpunerea directivelor care reglementează deja același segment la nivel european.

CITEȘTE ȘI:

 

22 August 2016