De ce ar încerca vânzătorul unei locuinţe să alunge toţi cumpărătorii? Ca să demonstreze băncii care i-a oferit un credit ipotecar că proprietatea s-a devalorizat şi că preţul de vânzare trebuie scăzut puternic. Proprietarii americani aflaţi în pragul executării silite au găsit o modalitate de a profita de mâna de ajutor întinsă de instituţiile bancare.

27621-house_for_sale.jpgMetodele de a frauda sistemul bancar se adaptează şi se diversifică, în ciuda eforturilor susţinute ale instituţiilor financiare de a preveni astfel de situaţii. În Statele Unite ale Americii, impostorii au găsit o modalitate de a profita de înţelegerea oferită de bănci celor aflaţi în situaţii dificile: proprietarii care nu-şi mai pot achita ratele şi sunt obligaţi să-şi vândă locuinţa aplică tot felul de metode pentru a scădea valoarea proprietăţii.

Schema se dovedeşte a fi profitabilă pentru clienţii aflaţi în pragul executării silite, care au obţinut înţelegere din partea instituţiei financiare de la care au luat creditul. Aceşti proprietari încheie un acord cu banca, prin care stabilesc să se ocupe de vânzarea cât mai rapidă a locuinţei şi să nu mai plătească diferenţa dintre suma totală datorată şi preţul de vânzare al proprietăţii. Drept urmare, aceştia îşi vând locuinţa unui cunoscut, la un preţ cât mai mic, după care proprietatea este revândută, cu un profit substanţial.

  • 2% dintre vânzările rapide impuse de bănci sunt suspecte, conform companiei CoreLogic
  • Câştigul mediu este de 34% din valoarea proprietăţii
  • Profitul mediu realizat din aceste operaţiuni este de 55.000 dolari

Impostorii scapă neprinşi deoarece sunt extrem de multe cereri din partea clienţilor care vor să încheie astfel de înţelegeri cu băncile, clienţi care vor să-şi vândă rapid proprietăţile, pe piaţa liberă, pentru a nu ajunge să fie executaţi silit. Numărul cererilor s-a triplat în ultimii trei ani, iar instituţiile sunt de acord cu aceste proceduri deoarece nu implică niciun cost din partea lor.

Proprietarii aplică diferite trucuri pentru a-i alunga pe cumpărătorii bine intenţionaţi

Pentru a îndepărta cumpărătorii de bună credinţă, vânzătorii au inventat tot felul de tertipuri: nu fac curăţenie, scot uşile de interior din balamale, pornesc căldura în casă şi lasă rufe ude cu geamurile închise câteva zile înainte de vizionare, fac dezordine, ba chiar dau pe tavan cu o vopsea specială, astfel încât să pară că a fost afectat de numeroase inundaţii. În multe cazuri, proprietarii le-au spus potenţialilor cumpărători că sistemul electric este învechit sau că ţevile au numeroase probleme, iar că reparaţiile vor fi destul de scumpe. Mai mult, au existat situaţii în care proprietarii au dat cu soluţii urât mirositoare în curtea casei, exemplifică specialiştii în fraude ipotecare din cadrul companiei Interthinx.

„Vânzătorii evidenţiază defectele în ochii adevăraţilor cumpărători, iar acestora le dispare interesul pentru acele proprietăţi. În lipsă de clienţi, proprietarii au un argument solid pentru a-i convinge pe reprezentanţii bancari că trebuie să reducă preţul de vânzare – încerc să vând locuinţa de mai bine de şase luni şi nu găsesc un cumpărător, e clar că trebuie să coborâm preţul”, spune pentru CNN Tim Coyle, directorul financiar în cadrul LexisNexis Risk Solutions.

Autorităţile spun că impostorii nu pot fi prinşi decât după îndelungi investigaţii, cu ajutorul companiilor de specialitate. Singurul caz demonstrat a fost în Ogden, Utah, unde s-a folosit acelaşi mod de operare în cazul mai multor proprietăţi: potenţiali clienţi au reclamat că mai multe case au fost contaminate cu reziduri chimice de la un laborator din apropiere, ceea ce a tras un semnal de alarmă în zonă.

 

CITEŞTE ŞI: Pedepsit cu moartea, pentru fraude imobiliare. Află cine, unde şi de ce.

 

25 October 2012