Strălucitor și optimist, galbenul aduce bună-dispoziție în casă, chiar și în doze mici. Intrată în preferințele designerilor de ceva vreme, această culoare îndrăzneață câștigă din ce în ce mai mult teren în amenajare interioară. Specialiștii avertizează însă că, folosit fără măsură, galbenul poate ajunge să fie obositor. Efectele pozitive ale galbenului sunt cel mai bine evidențiate cu ajutorul griului, astfel că IMOPEDIA prezintă câteva sfaturi și variante de amenajare interioară folosind această combinație.

38488-3.jpgCea mai luminoasă culoare din spectru, galbenul captează atenția mai mult decât orice altceva. În majoritatea culturilor, galbenul este asociat cu soarele, bucuria și buna dispoziție, nefiind greu de înțeles de ce a intrat recent în preferințele designerilor din toate domeniile. În amenajare interioară, culoarea galbenă, folosită corect, reușește să aducă optimism unei locuințe.

„Fiecare culoare are proprietăți pozitive și negative, din punct de vedere psihologic. În cazul culorii galbene, aspectele pozitive sunt legate de fericire, optimism, încredere. Însă prea mult galben, o nuanță greșită sau tonul nepotrivit, în raport cu alte nuanțe din schema de culori, poate crea o senzație de neliniște, o stare de frământare, o atmosferă apăsătoare”, subliniază arhitectul Ioana Vlascău.

Cum putem scoate în evidență efectele pozitive ale acestei culori, în propria locuință? Folosind nuanța potrivită, care rezonează cu fiecare dintre noi. De cele mai multe ori, pereții zugrăviți într-o nuanță foarte deschisă reușesc să ne binedispună, accentele de galben tare creează veselie, în timp ce nuanțele închise sunt percepute ca fiind mohorâte. Totodată, specialiștii subliniază că este de o importanță vitală să folosim proporțiile corecte, în camerele adecvate.

38489-9.jpg„Nuanța corectă de galben este cea pe care o simte fiecare, nu există o regulă cu privire la nuanță. Trebuie aleasă una care aduce armonie în suflet, nuanța care reușește să trezească o stare pozitivă. Îmi sfătuiesc toți clienții să aleagă galbenul cu care rezonează, nu pe cel care este la la modă sau pe cel pe placul altora. Culorile sunt o expresie a personalității fiecăruia și este important să alegem în casă ceva ce ne mulțumește pe noi, cei care petrecem cel mai mult timp acolo. Galbenul variază de la cel creme, narcisă sau floarea-soarelui, până la cel lămâie sau fosforescent, tolerat de foarte puțini dintre noi”, explică arhitectul Ioana Vlascău.

  • Cele mai bune încăperi pentru a folosi culoarea galbenă sunt holurile, în special dacă sunt întunecate, aceasta fiind o culoare care întâmpină cu căldură
  • Totodată, galbenul este o alegere bună pentru camera în care este servit micul dejun, pentru a crea o modalitate însorită și fericită de a începe ziua

Această culoare puternică poate fi domolită, într-un mod plăcut, cu diferite nuanțe de gri – influența sa asupra psihicului va crea un echilibru cu influența pe care o are galbenul. Specialiștii spun că sunt diverse modalități de a folosi această combinație, pretabilă în special pentru camerele de zi, fără a fi nevoie să fie păstrată pentru totdeauna. Una dintre cele mai bune metode este ca griul să fie culoare de fundal, în timp ce accentele de culoare să fie inserate cu ajutorul accesoriilor de dimensiuni reduse (scaune, vaze, perne decorative, chiar și flori proaspete pentru a înveseli spațiul). Cele mai mari avantaje ale acestei soluții sunt reprezentate de costul redus și de posibilitatea de a schimba întreaga atmosferă cu ușurință.

„Eu consider că este de evitat galbenul în dormitor. Galbenul este o culoare care creează emoție, iar dacă dormi într-o cameră decorată cu galben, în timp, te vei trezi iritat și enervat. Culorile au proprietăți psihologice și reușesc să ne influențeze chiar și când dormim. De asemenea, copiii sunt foarte sensibili la stimuli, astfel că recomand să fie evitată orice nuanță de galben în camerele celor mici”, recomandă psihoterapeutul Lucia Tomescu.  

Alăturarea culorilor „la modă” nu este întotdeauna pe placul tuturor proprietarilor, însă pentru situațiile în care galbenul ajunge să fie copleșitor, specialiștii sfătuiesc să fie temperat cu orice culoare adiacentă, de același nivel în Diagrama Culorilor. Pentru a obține o schemă coloristică armonioasă, se recomandă folosirea culorilor din aceeași familie de culori. Nu în ultimul rând, este nevoie de proporții corecte – întâi de toate trebuie identificată culoarea principală, apoi cea secundară și apoi cea care va fi folosită pentru accente de culoare.

„Culoarea ne afectează psihicul, în mod direct, astfel că nu trebuie să subestimăm efectul puternic al culorii sau al combinației de culori asupra celor care folosesc spațiul respectiv. Culorile „trendy” pe care le vedem noi astăzi sunt cumva retrospective, sunt o reacție a factorilor influenți de acum câțiva ani. Privind în urmă, ne amintim că am traversat o perioadă de declin economic. Probabil că galbenul a fost ales de cei care lansează tendințele pentru calitățile sale psihologice pozitive: creează fericire, optimism și aduce încredere în viitor”, conchide psihoterapeutul Lucia Tomescu.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

15 October 2015