Geneva este al doilea mare oraş din Elveţia şi oferă o atmosferă internaţională unică, fiind printre cele mai însemnate centre financiare şi diplomatice din lume. Denumită şi „Capitala Păcii”, Geneva este considerată a fi cea mai compactă metropolă, iar în ultimii ani a ocupat unul din primele cinci locuri în clasamentul celor mai scumpe oraşe din lume.

25425-geneva_switzerland.jpgGeneva se numără printre cele mai importante 13 centre financiare din lume, fiind pe locul trei în Europa, după Londra şi Zurich. Aici îşi au sediul central peste 200 de organizaţii internaţionale, în frunte cu Organizaţia Naţiunilor Unite. Dar oraşul situat pe malul celui mai mare lac din Europa nu este numai un centru financiar, ci şi unul cultural, cu numeroase festivaluri şi evenimente, dar şi cu o bogată viaţă de noapte. Astfel că nu este de mirare că Geneva ocupă unul dintre primele locuri în clasamentul oraşelor cu cea mai bună calitate a vieţii, conform Mercer Consulting.

Gradul de împroprietărire este scăzut, dar creşte câte puţin în fiecare an

Cu o populaţie de aproape 1,5 milioane locuitori în zona metropolitană, Geneva este una dintre cele mai populare alegeri atât pentru elveţieni, dar şi pentru expaţii care vor să-şi schimbe căminul. Numărul constant de străini care vin să locuiască aici câţiva ani a făcut ca piaţa imobiliară să rămână relativ stabilă în ultimii ani, în ciuda econdiţiilor economice dificile din întreaga lume. Cererea ridicată a dus chiar la o uşoară creştere a preţului proprietăţilor, dar dobânzile mici fac creditele ipotecare accesibile celor mai mulţi cumpărători. Cu toate acestea, tendinţa generală este de închiriere, deşi începe să prindă din ce în ce mai mulţi adepţi şi ideea de împroprietărire.

Preţul mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 9.300 euro/mp
  • Apartament semicentral – 6.300 euro/mp

Numărul clienţilor care achiziţionează o proprietate pentru a locui (şi nu ca investiţie) a crescut cu cinci procente anual, în ultimii patru ani. Cererea de locuinţe este din ce în ce mai mare mai ales printre străini, îndeosebi datorită relaxării legilor elveţiene.

Oferta de locuinţe de închiriat este bogată, însă nu poate acoperi cererea extrem de ridicată

Costul ridicat al vieţii de zi cu zi face ca cei mai mulţi să opteze pentru închirierea şi nu pentru achiziţia unei locuinţe. Cererea ridicată de locuinţe în regim hotelier a dus la o concurenţă puternică pe acest segment, din care clienţii au avut numai de beneficiat. Oferta de apartamente de închiriat este bogată şi variată, cu diverse facilităţi incluse în preţul lunar.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.600 euro/lună; semicentral: 1.260 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 3.350 euro/lună; semicentral: 2.500 euro/lună

Apartamentele în regim hotelier sunt, în general, alese de către expaţii care vor să rămână în Geneva mai puţin de doi ani, iar oferta este vastă. Cu toate acestea, găsirea unei locuinţe de închiriat nu este tocmai o misiune uşoară, deoarece străinii reprezintă circa 40% din populaţia totală, iar proiectele noi nu au ţinut pasul cu cererea în continuă creştere. Drept urmare, consultanţii imobiliari îşi sfătuiesc clienţii să înceapă din timp să îşi caute o locuinţă, pentru a fi siguri că va fi şi pe placul lor.

Spre deosebire de multe alte părţi ale lumii, proprietarii elveţieni intră foarte puţin în contact cu chiriaşii. Agenţii imobiliari sunt cei care se ocupă de toate detaliile, de la prezentarea apartamentului şi până la cererile ulterioare ale clienţilor.

CITEŞTE ŞI Bruxelles, un oraş a cărui piaţă imobiliară a crescut datorită instituţiilor europene

 

23 June 2012