Prima Casă s-ar putea transforma în Noua Casă, un program care se va adresa doar celor care vor să cumpere o locuinţă nouă. Un moment bun pentru Gigi Becali să repornească motoarele unui business închis odată cu venirea crizei imobiliare. Toate amănuntele, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru IMOPEDIA.ro.

29598-gigi-becali.jpgCum apreciaţi iniţiativa Guvernului de a transforma Prima Casă în Noua Casă, program care să se adreseze doar celor care vor să cumpere locuinţe noi?

Dacă vizezi doar locuinţele vechi, cu ce dezmorţeşti economia? Dacă Guvernul te ajută să cumperi o locuinţă nouă, încurajează astfel construcţia de noi case. Prima Casă pentru ce este făcută? Pentru economie. Dar ca să ajuţi economia, trebuie să faci case noi, pentru a încuraja dezvoltatorii să cumpere fier beton, ciment etc.

Dacă ar fi să vă rezumaţi la un singur business, ce aţi alege? Sau dacă v-aţi orienta doar spre zona imobiliară, ce segment al pieţei aţi alege?

Depinde de zone. Spre exemplu, în zonele bune, se vând terenurile. Singurul lucru care merge şi nu va muri niciodată este construcţia de case ieftine. Statisticile arată că nu sunt suficiente locuinţe, oamenii trebuie să stea undeva, nu pot sta şapte perechi într-o casă. Astfel, singurul segment care merge, va merge întotdeauna şi va aduce câştiguri va fi construcţia de case, dar câştigurile nu trebuie să fie ca până acum. Nu mai investeşti 10 milioane  euro şi câştigi 20, acum investeşti 10 milioane şi câştigi 11,5 milioane euro. Câştigi 15%, maximum 20%, într-un an, eu zic că este normal aşa, cum este peste tot în lume.

Și nu vă tentează să investiţi în construcţia de locuinţe noi şi ieftine?

Dar eu am astfel de investiţii. Am şase blocuri în care am investit 15 milioane euro, dar m-am oprit şi acum am de gând să le dau drumul din nou, să le vând cu Noua Casă. Când a venit criza am oprit totul, am stopat totul.

Cât de tare v-a afectat criza pe zona imobiliară?

Nu m-a afectat pe mine. Nu a avut de ce să mă afecteze.

Dar, aţi oprit construcţia celor şase blocuri…

Este adevărat, am oprit construcţia blocurilor. M-a afectat, pentru că mie mi-a fost teamă să mai investesc bani de la mine, iar băncile nu mai dădeau bani. Dar nu este niciun fel de problemă pentru că uşor, uşor poţi să iei bani de la bancă sau, dacă ai curajul, poţi să investeşti bani proprii ca să le termini şi să le vinzi cu Noua Casă. Sunt o serie de variante, în funcţie de situaţie.

Băncile acordă împrumuturi destul de greu în momentul acesta. Este greu atât pentru omul de rând, cât şi pentru investitori…

Acum am înţeles că statul nu o să mai împrumute bani de la bănci şi atunci băncile sunt obligate să plece spre societăţile private şi spre oameni, pentru că nu au ce face, dacă nu dau împrumuturi. Bineînţeles că sunt foarte stricte, pentru că atunci când dai bani cuiva, trebuie să ştii şi cum îi iei înapoi.

VEZI AICI CE SPUNEA GIGI BECALI ÎN 2009 DESPRE PIAȚA IMOBILIARĂ

Cum simţiți în momentul de faţă piaţa imobiliară?

Piaţa imobiliară din România este la fel ca în toată lumea, dacă cineva vrea ceva, cumpără. Aşa este piaţa imobiliară!  Ce s-a întâmplat până în anul 2008 pe piaţa imobiliară, a fost anormal.

Uşor, uşor, se va îndrepta spre normalitate. În cinci-şase ani, vom ajunge acolo. Acum este drept că este o piaţă imobiliară îngheţată, dar dacă economia începe să crească, vor începe şi oamenii să investească, iar peste patru-cinci ani va fi ceva normal. Acum, terenurile nu se mai vând aşa uşor. Nu mai este ca înainte, când voiai să vinzi un teren, reuşeai imediat. Terenul este o investiţie, îl ţii până când cineva vrea să îl cumpere, nu îl mai poţi vinde când vrei tu. Nu găseşti client când vrei tu să îl vinzi. Trebuie să aştepţi să vină clientul, nu să te duci tu să vinzi când vrei. Până acum, lucrurile mergeau simplu pe piaţa imobiliară, ia terenul, dă terenul. Piaţa imobiliară nu este aşa, nicăieri lucrurile nu stau lucrurile aşa. Când ai un teren, îl vinzi când vrea cineva să facă o investiţie, când vrea să facă un hotel, când vrea să construiască nişte case, dar pentru a construi locuinţe, trebuie să crească economia ca să aibă oamenii bani să cumpere case. Până atunci, aşteptăm! Când creşte economia, începe să se mişte şi piaţa imobiliară, atunci încep oamenii să caute terenuri, să cumpere 5 ha, 7 ha, în funcţie de proiect şi să construiască şi apoi, să vândă pentru a face bani.

Pariaţi în continuare pe piaţa imobiliară? Mai credeţi în afacerile imobiliare?

Acum nu prea merită. Când spui piaţă imobiliară, spui tranzacţii imobiliare, și este mai greu să faci bani din tranzacţii imobiliare acum. Mă refer la tranzacţii de vânzare-cumpărare. Dacă faci business imobiliar, este altceva. Trebuie muncă şi business. Doar să vinzi şi să cumperi, nu poţi face bani. Cumperi şi nu poţi să vinzi. Dacă faci business şi construieşti, este altceva, eu pe asta mizez.

Deci încă vă tentează businessul imobiliar?

Eu zic că este o afacere unde poţi câştiga 15-20% din investiţii şi zic că este bine, dar cu muncă. Nu mai merge ca până acum.

Cum ar putea ajuta statul piaţa imobiliară?

Nu poate statul ajuta. Singurul lucru pe care Guvernul îl poate face este să ridice economic ţara. Dacă economia ţării creşte, atunci automat uşor, uşor va creşte şi piaţa imobiliară. Altceva nu poate face, nimic concret pentru piața imobiliară. Guvernul poate face ceva pentru economia României. Creşte economia României, creşte şi piaţa imobiliară.

Consideraţi România un loc tentant pentru investitorii străini?

Deocamdată, peste tot piaţa imobiliară este îngheţată, dar încet, încet România va fi din nou (n.r. tentantă pentru investitori). Nu va mai fi ce a fost până la venirea crizei, dar România, o ţară care nu este dezvoltată, are toate şansele. Te duci să dezvolţi acolo unde ţara nu este dezvoltată. Acolo unde este dezvoltat, ce să mai dezvolţi?

CITEȘTE ȘILovitură de graţie dată de Becali. Omul de afaceri a vândut un teren pentru o sumă colosală

 

20 February 2013