Pieţele internaţionale vuiesc: Grecia ar fi bătut deja palma cu Statele Unite să cumpere 400 de tancuri Abrams, second-hand. Un plan puţin cam nerealist pentru o ţară aflată în faliment, dar cât se poate de aplicabil, atât timp cât este finanţat de bani europeni. După ce informaţia a apărut în presă, grecii au început să nege această mişcare, spunând că au renunţat la ea înainte să se concretizeze.

21502-grecia.jpgLa începutul acestei luni, ziarul spaniol La Razon publica ştirea că Grecia a bătut deja palma cu Washingtonul pentru achiziţia a nu mai puţin de 400 de tancuri. Asta în condiţiile în care ţara este pe punctul de a confrunta cu cel de-al cincilea an consecutiv de recesiune, iar întreaga Europă se chinuie să o salveze.

„Dacă părăsim Zona euro, ar trebui să apărăm băncile cu tancuri", îl citează spaniolii pe vicepremierul grec, Theodoros Pangalos.

Potrivit informaţiilor pe care le deţin ziarele spaniole, Atena a finalizat deja achiziţia, iar modelul pe care urmează să îl cumpere este veteranul M1A1 Abrams. Este vorba despre principalul vehicul blindat al armatei americane. Costul exact al operaţiunii este încă secret, au mai spus spaniolii, dar în funcţie de preţul fiecarei unităţi (aproximativ 3,2 milioane euro), această tranzacţie ar putea ajunge chiar la o valoare de 1,28 miliarde euro.

Aceeaşi ştire, discutată de presa franceză de data aceasta, arată că autorităţile de la Atena au trimis o misiune peste Atlantic să evalueze situaţia. Sursa greacă a spus însă că, din cauza costurilor mari de transport şi de întreţinere, proiectul de achiziţie a fost abandonat.

Grecia dezminte, dar neoficial

Când au văzut amploarea pe care au căpătat-o aceste informaţii, grecii au început să schimbe scenariul. Autorităţile de la Atena spun, pe ultima sută de metri, că au reununţat la achiziţia de armament din Statele Unite. Afirmaţia nu este însă atribuită şi este publicată de presa franceză, care citează o sursă din Ministerul grec al Apărării. Sursă care a făcut afirmaţia abia după ce a ieşit la iveală faptul că Grecia, ţară aproape de faliment şi ţinută în viaţă de împrumuturi - dintre care multe plătite de celelalte naţiuni europene - intenţionează să cheltuie peste un miliard de euro ca să cumpere tancuri americane.

CITEȘTE ȘI: Bancherii se pregătesc pentru intrarea Greciei în faliment. Europa se poate salva, află cum.


13 October 2011