Construcţia unei case este un pas important şi o mare necunoscută, pentru cei mai mulţi dintre proprietari. Greşelile sunt inevitabile, iar multe dintre ele pot fi observate abia după mutare. Uneori pot fi reparate, dar o nouă rundă de cheltuieli este epuizantă, tocmai când credeai că totul s-a încheiat. În cele mai grave cazuri, primul cutremur important scoate la iveală deficienţe majore la structura de rezistenţă. Pentru a evita asemenea erori şi pentru a construi casa dorită, nu o replică nereuşită a ei, este necesară o documentare temeinică înainte de construcţie şi colaborarea cu o echipă de specialişti.

31241-builders.jpgRegula numărul unu, pentru a construi o casă de calitate,  este un puternic subiect de controversă, la nivel naţional: lucraţi cu un constructor profesionist. Costă mai mult decât concurenţa, dar pe termen lung va aduce mai degrabă economii, prin calitatea lucrării prestate.

AFLĂ Cum alegem firma de construcţii, dincolo de criteriile financiare?

„La noi, chiar dacă proprietarul vrea să lucreze cu un constructor, echipa lui, subcontractorii lui, se găseşte imediat un cor de aşa-zişi cunoscători care îi turuie cu vehemenţă să nu cumva să facă o asemenea greşeală. Că poate la fel de bine să îşi pună şi singur acoperişul, că poate să facă şi instalaţiile sanitare singur, la o adică. Sau măcar să ia un zilier de pe stradă, cel mai ieftin eventual, că o să facă o economie uriaşă. Lucrurile nu pot fi mai departe de adevăr”, spune arhitect Andrei Adamescu, CEO Arch-Tech.

Subcontractorii lucrează mai ieftin, mai bine şi mai repede, pentru un constructor

Primul beneficiu care vine din lucrul cu un constructor bun, dincolo de experienţă, este relaţia pe care el o are cu subcontractorii, cum sunt  zidarii, electricienii, instalatorii, etc. Mulţi clienţi se gândesc că nu au nevoie să cunoască subcontractorii, că nu vor avea nevoie de ei decât o dată. De fapt, tocmai aceasta este problema.

„Dacă echipa respectivă ştie că nu o să te mai vadă niciodată, îşi poate permite să facă o mulţime de greşeli. Mai mici, mai mari, lucruri pe care un om fără experienţă nu le vede, dar un antreprenor general le-ar observa imediat. Apoi pleacă, nu le mai pasă ce au lăsat în urmă. Pe când dacă au un constructor care le dă permanent de muncă, le aduce bani practic, nu îşi permit să greşească, de teamă ca acel constructor să nu îi înlocuiască”, arată Marc Durante, CEO Construct Living.

În plus, preţurile pe care le cer subcontractorii sunt întotdeauna mai mici, pentru constructori. În primul rând, pentru că aceştia le asigură volumul de muncă. În al doilea rând, pentru că persoanele fizice le pot face munca mult mai dificilă prin lipsa de cunoştinţe în domeniu şi pretenţiile uneori nerealiste.

Planurile personalizate sunt esenţiale pentru noile case

A doua mare greşeală este făcută de cei care cred că economisesc bani pentru că nu îşi cumpără un plan personalizat pentru casă. Planul trebuie cumpărat chiar înainte de a angaja constructorul. Dacă există greşeli de construcţie din lipsa planului, constructorul nu este responsabil. Deci proprietarul plăteşte reparaţiile.

Un plan al casei bun valorează greautatea lui în aur, ba chiar mult mai mult. Oamenii vin la noi cu planuri desenate pe şerveţele, cu poze de pe internet, cu fotografii de case care le-au plăcut sau şi mai rău, cu nimic! Vor să facă o economie de câteva sute de euro, dar nu îşi dau seama câte greşeli se pot face fără plan. Iar greşelile îi costă de zece ori mai mult decât cât ar fi plătit pe plan”, continuă Andrei Adamescu.

Fără planul casei, nu se poate face o estimare de cost pertinentă. Nu se pot face estimări nici pentru materialele necesare. Fără plan, constructorul nu ştie cât de complicat va fi să ridice casa, deci nu poate da o estimare de preţ. De asemenea, subcontractorii nu vor putea lucra coerent, pentru că echipele vin succesiv şi niciuna nu va şti ce a făcut cealaltă.

Terenurile în pantă cer o atenţie deosebită

Un alt sfat pe care îl sau specialiştii este ca fiecare client să aleagă casa potrivită pentru terenul ales. Este un aspect peste care mulţi trec cu vederea, dar poate face diferenţa dintre o casă rezistentă şi una în care este periculos să trăieşti.

„Dacă terenul este în pantă, lucrurile devin mai complicate. Trebuie construit în aşa fel încât punctul cel mai de jos al casei să fie la nivelul cel mai înalt al pământului, altfel garajul sau pivniţa pot ajunge să fie la câţiva metri sub pământ, ceea ce înseamnă în primul rând un risc crescut de inundaţie şi în al doilea rând, un cost suplimentar absolut deloc necesar”, arată Marc Durante.

Un alt sfat, poate neaşteptat, este unul cu perspectivă financiară, pentru că oricine îşi doreşte nu numai o casă bună, ci una a cărei valoare să reziste, ba chiar să crească în timp. Pentru cei interesaţi de acest lucru, sfatul specialiştilor este să nu construiască cea mai mare casă din cartier. Din contră, cu cât mai mică, cu atât mai bine. Casele impunătoare cresc valorea proprietăţilor din jur. Dar proprietarii caselor mari nu vor putea vinde mult mai scump decât costă locuinţele vecinilor, pentru că preţul zonei se impune drept limită, în mintea potenţialilor clienţi. Astfel, o casă mică va fi mai valoroasă, datorită construcţiilor mari din jur.

AFLĂ Cum îţi ridici casă în două săptămâni? Locuinţele cu structură metalică, perfecte pentru clienţii grăbiţi

 

1 August 2013