Terenurile au ieşit cel mai şifonat din lupta cu criza imobiliară, iar criza încă nu a capitulat. O spun specialiştii în domeniul evaluării imobiliare. Analizând situaţia din teren, notarii au modificat şi ei preţurile din grila de evaluare a imobilelor.

sursa:www.ftr.roAşa se face că după un an de criză, preţurile din grilă au scăzut cu până la 50% în Bucureşti. Cele mai mari ieftiniri se observă în partea de nord a Capitalei şi în zonele ultracentrale.

Dacă anul trecut în buricul Capitalei, în zona Kiseleff - Aviatorilor - Piaţa Victoriei, un metru pătrat de teren se vindea cu aproape 3.000 de euro, astăzi acelaşi metru pătrat a ajuns la 1.800 de euro. În zona Pieţei Unirii preţurile din grila de evaluare a notarilor s-au înjumătăţit faţă de anul trecut, atingând valoarea de 1.400 euro/mp.

În Cotroceni, valoarea minimă luată în calcul de notari pentru stabilire taxelor în urma vânzării unui teren era anul trecut de 1.260 de euro, astăzi a scăzut cu aproximativ 300 de euro/mp.

Scăderi peste scăderi şi în zonele din apropierea Bucureştiului. Spre exemplu, în Otopeni în 2009 metrul era evaluat la 250 de euro, anul acesta se observă o ieftinire în grila notarilor de circa 50%, în zona centrală. În Buftea, în centru, preţul este astăzi cu 40 de euro mai mic, respectiv 80 de euro/mp, în timp ce în Chitila reducerea este de 30 de euro, de la 90 de euro/mp.

O scădere semnificativă s-a înregistrat în zona Iancu Nicolae, unde preţurile au picat cu peste 40 de procente, ajungând la 400 de euro/mp. O altă scădere importantă în lista de evaluare a notarilor se observă în Popeşti Leordeni, unde metrul pătrat de teren a scăzut cu aproape 60%, ajungând la 70 de euro/mp în zona centrală.

 





11 January 2010