Atât firmele, cât şi persoanele fizice care vor realiza tranzacţii imobiliare „în scopuri comerciale" vor plăti atât TVA de 19%, cât şi un impozit de 16% din câştigurile obţinute.

Guvernul Boc – taxe mai mari pentru afaceri imobiliare?În Programul de Guvernare pe perioada 2009-2012, elaborat în aceste zile de echipa de lucru a Guvernului Boc, se regăseşte punctul privind construcţia locuinţelor pentru tineret prin ANL, prezent şi în protocolul semnat duminică între PSD şi PDL.

În ceea ce priveşte însă sectorul privat, taxele se anunţă mai mari în viitor. În textul noului program de guvernare nu se mai află facilitatea acordată recent de Guvernul Tăriceanu, de reducere a TVA la 5% pentru construcţia de locuinţe, în anumite condiţii  (case mai mici de 100 mp şi cu o valoare de sub 100.000 euro), care urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2009.

Vă prezentăm mai jos textul referitor la taxe, aflat la Capitolul 20 din Programul de Guvernare pe perioada 2009-2012 :

Alte impozite directe
· Eliminarea temporară a impozitului pe veniturile din dobânzile la depozitele bancare, inclusiv ale nerezidenţilor în vederea stimulării economisirii.
· Majorarea impozitelor pe clădiri, automobile şi ambarcaţiuni cu motor peste limitele stabilite prin lege.
· Stabilirea unui impozit unitar pe câştigurile bursiere.

Taxe şi impozite indirecte/contribuţii
· TVA redus la 5% pentru alimente de bază, concomitent cu creşterea TVA la produse de lux la 25%.
· Perceperea unei TVA de 19% şi la tranzacţiile imobiliare efectuate în scopuri comerciale de către persoane fizice.
· Impozitarea cu 16% a câştigurilor din tranzacţiile imobiliare în scopuri comerciale şi menţinerea actualului sistem de impozitare pentru tranzacţiile imobiliare care nu au scop comercial".

 

16 December 2008