Guvernul se pregăteşte să schimbe cu 180 de grade modul de gândire al constructorilor autohtoni. Vrea clădiri ecologice, care nu au probleme de izolare şi au costuri mici. Problema este că acest tip de construcţie este mai degrabă înţeles de valul nou de investitori. Constructorii mici, cei care au construit o bună parte dintre casele din perioada de boom, nu sunt neapărat mulţumiţi de această decizie.

20356-3_constructii_ecologice.jpgConstructorii sunt împinşi de la spate de Guvern să înceapă să le recomande clienţilor produse alternative de încălzire. Aceştia ar putea fi obligaţi de anul viitor să realizeze un studiu privind sistemele alternative de încălzire ori de câte ori încep un proiect nou. Ba chiar şi în cazul renovărilor majore. Este vorba exact despre documentul care va atribui fiecărei locuinţe un calificativ de la A la G, în funcţie de câtă căldură pierde aceasta şi câtă energie consumă pentru asigurarea confortului termic.

„Desigur, este un document cât se poate de util, dar nu înţeleg de ce se face lobby pentru sistemele alternative de încălzire. Eu nu pot să le sugerez clienţilor mei să cumpere aparaturi ultra-moderne pe care eu personal nu le-am încercat, nu ştiu cât de eficiente sunt şi mai şi costă considerabil mai mult decât cele clasice. Atunci când ajung la finisaje, clienţii nu mai ştiu de unde să scoată banii şi nu vor accepta o asemenea idee.", arată Marcu Andronic, administrator PlusConstruct.

Amenzile pentru cei care nu respectă legea ajung aproape de 5.000 euro

Totuşi, chiar şi constructorii care boicotează ideea spun că se vor supune legii. Potrivit specialiştilor, evaluarea energetică a unui apartament durează cel mult două zile şi costă între 200 şi 500 euro. Iar amenzile pentru cei care sunt dispuşi să rişte şi să nu respecte legea se ridică până la 20.000 lei (4.700 euro).

De cealaltă parte a baricadei sunt constructorii mari, cei care au implementat sisteme ecologice de-a lungul timpului şi le-au adus recent în România ca soluţie de trecere peste perioada de criză. Unii dintre ei au distrus chiar şi ideea că eco înseamnă scump, motiv pentru care se gândesc să şi exporte ce produc în România.

„Este un moment în care acei dezvoltatori şi investitori care au supravieţuit trebuie să lucreze împreună, nu împotriva celuilalt. Altfel, nimeni nu o să supravieţuiască. Noi am petrecut doi-trei ani dezvoltând un produs ecologic, iar acum primim oferte din Africa şi Australia, pentru că toată lumea are nevoie de acest produs. Trebuie să construiască ieftin, eficient, de calitate, dar mai ales cu un cost de viitor bun al produsului.", arată Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

În plus, după toate statisticile, construcţiile convenţionale nu mai au căutare. Criza a forţat clienţii să îşi lase planurile de construcţie în aşteptare, motiv pentru care nici investitorii nu mai au planuri de dezvoltare. Şi totuşi, orice măsuri ar lua Guvernul, perspectivele nu au cum să fie îmbucurătoare, arată unii cunoscători ai pieţei.

„La nivel al bugetelor alocate de investitori, eu sunt sceptic pentru următorii ani. Lucrurile trebuie să se aşeze şi nu se vor aşeza repede. Nu acum, nu anul acesta, nu anul viitor, poate peste vreo cinci-şapte ani, când constructorii se vor convinge că preţurile nerealiste de acum câţiva ani nu vor mai reveni.", spune Cristian Erbaşu.

Iar pentru a se asigura că piaţa imobiliară românească va deveni cât mai repede verde, Guvernul vrea să impună certificatul energetic atât la renovări majore, cât şi în anunţul de vânzare sau închiriere a unei locuinţe. Prin renovări majore se înţeleg lucrări cu costuri care depăşesc 25% din valoarea de impozitare a clădirii, după cum arată un proiect de ordonanţă al Guvernului. Oricum, implementarea sistemelor alternative de energie se va face doar după ce prin proiect se stabileşte că acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, funcţional şi economic.

Află mai multe despre noul sistem de impozitare al proprietăţilor


16 August 2011