Caracterizată de culori țipătoare și forme neregulate, clădirea Hundertwasser se evidențiază cu ușurință, în peisajul auster al Vienei. Neobișnuitul proiect rezidențial a fost ridicat la mijlocul anilor ’80, fiind conceput de artistul Friedensreich Hundertwasser, susținător al construcțiilor care se integrează în mediul înconjurător.

37165-3.jpgAsemănătoare cu o căsuță din basme, Casa Hundertwasser iese în evidență prin culori și neregularități – aflată în districtul Landstrasse, din Viena, clădirea rezidențială conține 52 de apartamente, de culori și forme diferite. Concepută pentru a fi în armonie cu mediul înconjurător, clădirea are colțurile rotunjite, podele ondulate și numeroase spații verzi, atât în interior, cât și în exterior. În construcția sa, au fost folosite numai materiale ecologice, respectând ideile artistului Friedensreich Hundertwasser.

Hundertwasser: construcțiile trebuie să se integreze în mediul înconjurător

Friedensreich Hundertwasser a respins public arhitectura convențională, cu linii drepte. Încă din anii ’50, acesta a scris numeroase eseuri și articole în care susținea că este nevoie de mai multe construcții care se integrează în mediul înconjurător. A participat la demonstrații și a trimis scrisori autorităților, iar în anul 1977, primarul Leopold Gratz l-a invitat pe artist să conceapă o clădire rezidențială potrivit specificațiilor pe care le promova.

Arhitectul Josef Krawina a fost cel care a transpus pe hârtie ideile artistului, iar lucrările de construcție s-au întins pe o perioadă de doi ani, timp în care Hundertwasser a fost prezent zilnic pe șantier. Neobișnuita clădire a fost inaugurată în 1986, în ziua deschiderii fiind vizitată de 70.000 oameni. A ajuns rapid să fie unul dintre simbolurile orașului Viena, atragând presa din întreaga lume, precum și milioane de turiști.

  • Hundertwasserhouse este plină de forme neregulate, fie că este vorba de ferestre, podele sau pereți
  • Exteriorul clădirii este un amestec de culori – proprietarii locuințelor din Hundertwasserhaus își pot decora fațada din jurul ferestrelor, după bunul plac
  • Complexul Hundertwasser conține la parter un mic centru comercial, precum și o cafenea

Respectând conceptul de armonie cu natura, blocul are 14 terase împădurite și multe alte spații verzi, pentru care au fost aduse 900 de tone de pământ. Unele dintre terase sunt deschise publicului, altele aparțin exclusiv locuințelor private, iar anumite zone sunt rezervate vegetației spontane. Suprafața spațiilor verzi este mai mare decât amprenta clădirii, în încercarea de a restitui naturii spațiul verde pierdut prin această construirea unei clădiri.  

Prin acest proiect, Hundertwasser a demonstrat că se poate construi o clădire cu o arhitectură armonioasă cu mediul înconjurător într-un interval de timp rezonabil, că o astfel de construcție se poate ridica fără avize speciale (respectând normele în vigoare) și că se poate încadra în bugetul disponibil pentru un proiect public.

AFLĂ DETALII DESPRE ALTE CONSTRUCȚII INEDITE:

 

 

 

23 May 2015