Aparenta stabilitate economică și ieftinirea locuințelor sunt principalii factori de risc, într-o economie. În aceste situații, investitorii sunt dispuși să își asume tot mai multe riscuri, mai ales atunci când randamentele sunt mici. Această situație este ilustrată de starea economiei din China, în acest moment, pentru care există multiple avertismente internaționale că urmează o prăbușire.

34883-o_noua_criza.jpgOptimismul care a cuprins întreaga lume, după revenirea treptată din criza economică, este periculos și poate conduce cu ușurință la un  nou șoc economic. Investitorii au deja tendința de a fi mai puțin prudenți, în căutarea unor profituri mai mari, dar contextul economic mondial nu este de natură să reziste la jocuri speculative pe scară largă. Iar cu atât mai îngrijorător este faptul că, în China, locuințele se ieftinesc cu ritmul la care se ieftineau în America anului 2006. Perioada de ieftinire aduce nenumărate riscuri pentru sistemul economic. AFLĂ Ce impact va avea, la nivel mondial, colapsul imobiliar al Chinei?

Sistemul nu este proiectat să reziste la ieftinirea succesivă a locuinţelor. Probabil că are capacitatea să reziste atunci când locuinţele au preţuri scăzute, dar nu are posibilitatea de a contracara scăderea preţurilor locuinţelor. Iar acest lucru ne creează un motiv serios de îngrijorare”, arată Charles Goodhart, consultant economic Morgan Stanley şi fost membru al consiliului de politică monetară al Băncii Angliei.

Chinezii ar putea salva toate băncile locale de la colaps, dar e posibil să nu facă acest lucru

Situația din China este acum similară cu momentul colapsului economiei americane, din 2006. Aparenta stabilitate și succesul demonstrat până acum sunt de natură să încurajeze nejustificat investitorii. Tocmai din acest motiv a apărut conceptul de „stabilitate destabilizatoare”. Aparenta liniște economică împinge investitorii să ocupe poziții riscante până la punctul la care nu există altă cale decât spargerea bulei. Riscul este mare, în acest moment, pentru mai multe țări, dar China este prima din acest top.

Nivelul împrumuturilor neperformante înregistrate în Zona euro continuă să fie un pericol pentru cele 18 țări care formează blocul european. Situația poate fi agravată de un euro puternic și de reducerea creditării în sectorul privat, care ar putea conduce zona în deflație, pentru următoarele 12 luni. Sunt mai multe piețe care ne îngrijorează, dar China este în prim plan”, continuă analistul economic.

Singura posibilitate de a evita un nou val de colaps economic este abilitatea dovedită a Chinei de a gestiona problemele economice. Cu toate acestea, se poate genera o situație în care, deși ar putea salva băncile, statul chinez să decidă să nu facă acest lucru, pentru a nu crea un precedent periculos.

Susținerea întregului sistem bancar în caz de criză poate trimite un semnal că statul este pregătit să accepte pierderile la scară largă. Ca și în cazul Lehman Brothers, americanii și-au permis să împiedice prăbușirea, dar pur și simplu nu au făcut acestu lucru”, continuă analistul economic.

Pe termen scurt, specialiștii se așteaptă ca inflația să coboare sub zero, în termen de un an. Pentru produsele cu preț volatil, precum alimentele sau energia, inflația poate coborî chiar mult sub acest nivel. De asemenea, analiștii au anunțat că multe țări din Zona euro pot trece prin deflațe.

ALTE ARTICOLE RECOMANDATE:

18 August 2014