IMM-urile par să fie ultimele, pe lista de priorităţi a băncilor, atunci când vine vorba despre reluarea creditării. Studiile arată că această situaţia va mai dura încă cel puţin cinci ani, iar cei care vor să îşi finanţeze afacerile mici sau mijlocii sunt sfătuiţi să îşi îndrepte căutările în alte direcţii. Una dintre alternative este finanţarea de la instituţiile financiare non-bancare. Tot acestea sunt cele care ar putea prelua de la bănci portofoliile de credite neperformante.

34257-1hfr.jpgFinanţarea IMM-urilor este o problemă la nivel european, nu doar în România. Băncile nu vor să piardă această categorie de clienţi, dar nici nu pot să le satisfacă nevoile de împrumut din cauza riscurilor mari pe care le implică. Tocmai de aceea, este posibil să se ajungă la o soluţie de compromis: băncile ar putea începe să îşi trimită clienţii cu companii mici şi mijlocii la instituţiile financiare nebancare, unde ar putea primi împrumuturi cu criterii preferenţiale.

„Acesta este momentul perfect pentru ca instituţiile non-bancare să pună bazele creditării, să îşi dezvolte o strategie şi să îşi consolideze capabilităţile interne. Iar băncile nu trebuie să vadă acest demers ca pe o provocare directă. Există tot mai multe semne care arată disponibilitatea băncilor de a lucra cu o serie de creditori alternativi, pentru a răspunde nevoilor clienţilor şi pentru a ameliora presiunea asupra propriilor bilanţuri”, arată Cornelia Bumbăcea, partener PwC România.

Clienţii interesanţi pentru IFN-uri vor credite cuprinse între 10 şi 50 de milioane de euro

Clienţii din categoria IMM care ar putea fi cei mai interesanţi pentru instituţiile financiare non-bancare sunt cei care au nevoie de împrumuturi cuprinse între 10 milioane şi 50 de milioane de euro. Dacă este vorba despre o sumă mai mică, atunci contractul poate să nu stârnească interesul finanţatorului. Iar cei care vor să împrumute mai mult decât acest plafon, cu siguranţă că pot face rost cu uşurinţă de bani şi din alte surse.

„IMM-urile europene au încercat întotdeana să facă posibile împrumutirile la preţuri accesibile. Acum, este de aşteptat ca IMM-urile să considere condiţiile băncilor prea exigente şi să se întoarcă spre IFN-uri. În plus, achiziţionarea pachetelor neperformante de credite ar ajuta creditorii non-bancari să-şi consolideze creşterea. Se estimează că băncile europene au portofolii de credite non-core în valoare de 2,4 mii de miliarde de euro, din care numai jumătate sunt credite performante” continuă Cornelia Bumbăcea.

Astfel, este o certitudine faptul că băncile europene vor rămâne sub presiunea de a-şi reduce gradul de îndatorare în anii care urmează, prin măsuri stricte de control a portofoliului de credite. Astfel, IFN-urile nu doar că au un teren propice de dezvoltare, dar şi un interval de timp suficient de mare încât să îşi dezvolte strategii coerente de atragere a clienţilor.

CITEŞTE ŞI: Instituţiile non-bancare, soluţia pentru reluarea creditării din Europa

 

2 June 2014