Locuinţele din SUA au devenit mult mai accesibile în ultimii ani, aşa că din ce în ce mai mulţi străini devin proprietari: numărul clienţilor de peste hotare a crescut cu 35% faţă de anul anterior, potrivit statisticilor National Association of Realtors (NAR). Fascinaţi de visul american, străinii au investit nu mai puţin de 92 miliarde dolari în sectorul rezidenţial, într-un singur an.

34885-casa_in_sua.jpgCasa de vacanţă peste hotare este aproape obligatorie pentru familiile înstărite şi, în ultimii ani, America a devenit locul ideal pentru o astfel de investiţie. Potrivit datelor publicate de National Association of Realtor (NAR), 7% dintre locuinţele tranzacţionate în Statele Unite ale Americii între martie 2013 şi martie 2014 şi-au găsit un proprietar străin. Numărul cumpărătorilor veniţi de peste hotare a urcat cu 35% faţă de anul anterior, valoarea totală a investiţiilor străine în segmentul rezidenţial fiind de circa 92 miliarde dolari.

Principalele motive pentru care străinii îşi plasează economiile în sectorul imobiliar american sunt, potrivit specialiştilor, preţurile accesibile ale locuinţelor şi cursul valutar favorabil. Potrivit statisticilor, clienţii străini care au căutat online proprietăţi imobiliare în SUA, în primele luni din 2014, au analizat oferte din Los Angeles, Miami, Las Vegas, Orlando (Florida) şi New York City.

„Ne desfăşurăm activitatea într-o piaţă internaţională – doar proprietăţile imobiliare sunt locale, în timp ce cumpărătorii vin din toate colţurile lumii. Clienţii străini sunt atraşi de sectorul real estate din SUA datorită preţurilor atractive, a stabilităţii economice şi a oportunităţilor incredibile de investiţii în propriul lor viitor”, consideră Steve Brown, preşedintele NAR, citat de GPG.

  • Florida – 23% dintre tranzacţiile internaţionale din ultimul an
  • California – 14% dintre tranzacţii
  • Arizona – 12% dintre tranzacţii
  • Texas - 6% dintre tranzacții

Potrivit agenților imobiliari, majoritatea clienților preferă Coasta de Vest. Chinezii sunt cei care au investit cele mai mari sume în sectorul rezidenţial american (22 miliarde dolari), destinaţia lor favorită fiind California. De asemenea, cumpărătorii din China cheltuiesc în medie aproape 591.000 dolari pentru o locuinţă în SUA. Aceştia sunt urmaţi de canadieni (13,8 miliarde dolari), de cumpărătorii din Regatul Unit al Marii Britanii şi de cei din India (5,8 miliarde dolari fiecare).

Totodată, consultanţii imobiliari americani observă caracteristici diferite la cumpărătorii străini faţă de cei locali. În primul rând, mai mult de jumătate dintre aceştia achită cu bani gheaţă, obicei rar întâlnit la americani – circa 60% dintre tranzacţiile internaţionale au implicat bani cash, comparativ cu doar o treime dintre achiziţiile făcute de localnici. De asemenea, doar 42% dintre clienţii internaţionali folosesc locuinţa din SUA ca şi domiciliu.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA:

19 August 2014