Copia în miniatură din București a grădinilor de la Versailles a intrat în vizorul dezvoltatorilor imobiliari. Parcelă aflată în zona de protecție a monumentelor istorice din Capitală, grădina de pe Șoseaua Kiseleff a fost distrusă cu buldozerul, cu acordul autorităților, în luna februarie a acestui an. Problema a ajuns în instanță, iar Tribunalul București a suspendat astăzi Hotărârea CGMB care permite distrugerea acestei grădini și construirea unui proiect imobiliar în loc.

36657-micul_versailles.jpgDintre multele moșteniri urbanistice ale Bucureștiului face parte și o copie în miniatură a grădinilor de la Versailles, situată la numărul 45, pe Șoseaua Kiseleff. Aflată în zona protejată Averescu, proprietatea aparține avocatei Lucia Chercheș, care dorește să construiască aici câteva blocuri. Din păcate, Primăria Capitalei a avizat acest proiect imobiliar, deși terenul este încadrat ca spațiu verde, iar legea interzice demolarea sau construirea pe spațiu verde amenajat sau pe zona de protecție a monumentelor istorice.

Micul Versailles, locul în care își organiza recepțiile ambasadorul Germaniei

De-a lungul anilor, Lucia Chercheș a cumpărat mai multe parcele în acea zonă, ajungând să dețină o suprafață de 11.600 mp, pe care se aflau două clădiri ridicate în perioada interbelică, grădina „Micul Versailles” cu un bazin, cât și o porțiune cu copaci, dintre care mulți au fost defrișați. Ani de-a lungul, proprietatea a fost închiriată ambasadorului Germaniei, care organiza în această grădină diverse evenimente și recepții. Însă chiria nu a mai fost de ajuns, iar proprietara a început să facă demersurile necesare pentru a ridica aici un proiect imobiliar de lux, obligând prin proces Primăria Sectorului 1 să îi dea autorizație de desființare a clădirilor existente. 

  • Asociația „Salvați Bucureștiul” a obținut, în anul 2012, anularea definitivă și irevocabilă a autorizațiilor de demolare pentru cele două imobile ridicate în perioada interbelică, aflate pe acest teren
  • Ulterior, avocatul Lucia Chercheș a obținut un nou aviz de demolare de la Direcția de Cultură a Municipiului București

„Estimez că ambasadorul Germaniei plătea pentru această proprietate o chirie de ordinul a 8.000 euro/lună. Oricine ar fi fericit cu banii aceștia, dacă nu este lacom și vrea mai mult. La momentul acesta, deja ar trebui să intervină Parchetul. Nu se poate ca instanța să spună în mod irevocabil în procesul nostru că nu ai voie să dai autorizație de demolare, după care ea să fie dată. Căci în baza acestei autorizații a fost distrus bazinul din mijlocul grădinii”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul. 

Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu (PUD), proprietarul trebuie să păstreze construcțiile din perioada interbelică, putând însă să ridice noi construcții în spatele lor, pe terenul pe care erau amenajate grădinile. Drept urmare, grădina „micul Versailles”, de pe Șoseaua Kiseleff a fost distrusă cu buldozerul, în luna februarie a acestui an.36658-poza-demolare-kiseleff-45.jpg

„Acest perimetru, parte a moștenirii urbanistice frumoase și valoroase a Bucureștiului, este distrus cu buldozerul pentru a face loc unui ansamblu de blocuri, acțiune întreprinsă cu complicitatea Primăriei Generale a Municipiului București și a Consiliului General al Municipiului București (CGMB). Ca primar al Sectorului 1, am refuzat să eliberez avizul obligatoriu pentru începerea construcției”, declara primarul Andrei Chiliman, la momentul acela.

Sfârșitul lui martie: Tribunalul București interzice construcția unui ansamblu imobiliar de blocuri pe terenul de la nr. 45

Tribunalul București a admis astăzi acțiunea Primăriei Sectorului 1 privind suspendarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului București (CGMB) din septembrie 2014, care permite distrugerea grădinii „Micul Versailles”, situată pe Șoseaua Kiseleff, la nr. 45, și construirea pe acest amplasament a unui ansamblu imobiliar de blocuri.

„Le atrag atenția dezvoltatorilor imobiliari care au început să distrugă „Micul Versailles” cu buldozerul, la sfârșitul lunii februarie 2015, că orice lucrare pe care o vor efectua din acest moment intră în sfera penalului. Pe acest temei, dacă vom constata că acțiunea de distrugere a grădinilor va continua sau va fi reluată, vom întocmi, imediat, plângeri penale îndreptate împotriva celor responsabili. [...] Voi continua lupta pentru salvarea „Micului Versailles” în instanță, până la anularea hotărârii ilegale a CGMB. De asemenea, cer public Ministerului Culturii să stopeze avalanșa de avize favorabile distrugerii unor clădiri și perimetre care fac parte din moștenirea frumoasă și valoroasă a Capitalei și a României”, punctează primarul Andrei Chiliman. 

„Nu-mi dau seama ce se va întâmpla acolo, întrucât există presiune inclusiv pe lege. În momentul de față, Primăria Sectorului 1 a câștigat procesul pentru că legea interzice schimbarea destinației spațiilor verzi. Dar la cum sunt autoritățile în România, este posibil ca, într-o zi, legea să ajungă să spună că poți face absolut ce vrei pe terenul tău”, concluzionează pentru IMOPEDIA.ro Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul. 

CITEȘTE ȘI:

26 March 2015