Familiile cu copii mici sunt o categorie aparte, pe piața clienților imobiliari, alături de clienții boemi. Ei sunt cei care dau o atenție deosebită unor aspecte pe care doar clienții occidentali le apreciază: priveliște, intimitate, spații verzi. În multe cazuri, ei sunt dispuși să plătească mai mult pentru a primi aceste beneficii, indiferent dacă vorbim despre zonele elitiste ale Bucureștiului sau despre bugete de Prima Casă. Tot ei sunt cei care întâmpină cele mai mari dificultăți în a găsi o locuință, într-un București contruit haotic și aglomerat. Ei sunt excepția, dar ar trebui să fie normalitatea, după cum explică specialiștii în domeniu.

36691-asteptari_clienti.jpgRitmul agitat al vieții, problemele financiare și nevoia de a rămâne la suprafață, într-o economie care pare să scufunde în continuare bugetele personale, toate acestea fac clienții de imobiliare foarte pragmatici. Confortul contează mai puțin, prețul devine primul criteriu. Excepție de la această regulă fac doar cei care au nevoie de mai mult de atât: familiile cu copii mici sau clienții pasionați de frumos.

Într-o bună parte din București, clienții nu mai au timp să se gândească la altceva, în afară de activitatea cotidiană. Sunt puțini cei care găsesc măcar câteva ore libere în timpul săptămânii, timp în care să își permită să reflecteze la lucruri mai puțin ancorate în concret. Totuși, familiile cu copii sau persoanele cu înclinații spre frumos, sunt printre puținii clienți care apreciază aspecte precum intimitatea, priveliștea sau spațiile verzi, aspecte extrem de importante în Occident. Nu știu cât mai durează până ne vom alinia și noi acestor standarde, dar sigur vom ajunge acolo într-o zi”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Dragoș Stănescu, broker imobiliar Indoors Real Estate Grup.

Dorința clienților de apartamente cu priveliște a convins investitorii să construiască ansambluri rezidențiale care să respecte acest criteriu

Este o realitate indusă forțat, dar evoluția în acest sens se simte deja, raportat la ultimii ani, motiv pentru care și dezvoltatorii au început să construiască proiecte care să ofere nu doar un design interior plăcut, un preț convenabil, dar și un amplasament atractiv.

Chiar dacă nu am ajuns încă și noi să fim ca în străinătate, unde se plătesc bani grei pentru priveliște, ne îndreptăm către acel comportament. Depinde de veniturile clienților. Pe sectorul 4, bugetul este pe primul loc, ei nu sunt concentrați numai pe priveliște, dar s-au mai schimbat lucrurile față de acum cinci ani. Mai mult, constructorii care achiziționează terenuri în Brâncoveanu se orientează foarte mult către partea cu parcul sau zonele Mărțișor, Pridvorului. Accesul facil către parc sau vederea spre parc le oferă un mare avantaj”, explică pentru IMOPEDIA.ro Lavinia Ghiocel, broker/owner Sun Rezidential.

Dar poziționarea locuinței nu este un act de snobism, pentru acești clienți. Este o nevoie. În cazul familiilor cu copii, este vorba de dorința de a ajunge rapid într-un loc în care aceștia pot petrece timp în aer liber, feriți de pericole. Iar în cazul clienților boemi, primează nevoia unei oaze de liniște într-un oraș suprapopulat.

Vor intimitate, nu vor mulți vecini, preferă să aibă parcul aproape. Dacă primesc și vedere spre parc, cu atât mai bine. Clienții care doresc lângă parc cumpără pentru că au copii până în 15 ani. Mai ales cei care au copii mici, în cărucior”, explică Dragoș Stănescu.

Apartamentele cu vedere spre parc au prețuri cu până la 50% mai mari, în funcție de zonă

Un apartament cu vedere spre parc crește prețul cu proprietății cu până la 50%, în funcție de zonă. Astfel, într-un cartier muncitoresc, prețul poate crește cu până la 15%, în cazul apartamentelor care au o priveliște panoramică. Aceste proprietăți sunt însă foarte rare, iar în momentul în care ies pe piață, proprietarii le valorifică în mod corecpunzător cu această realitate și nu sunt deschiși la negociere.

În cazul zonelor de lux, cum ar fi Herăstrău, prețul poate crește cu până la 50%. Clienții sunt conștienți de acest lucru și au un buget mai mare, dar și așteptări pe măsură. Cu atât mai mult în cazul clienților elitiști, care au mai multe locuințe și caută una cu un factor special, cum ar fi priveliștea. Tot în categoria celor care acordă o atenție deosebită detaliilor intră și clienții care vor să închiriere proprietatea cu un preț deosebit, pentru că are caracteristici rar întâlnite. În orice caz, acești clienți formează momentan o nișă care se extinde în mod susținut, ajungând la momentul în care nu mai poate fi neglijată.

CITEȘTE ȘI:

1 April 2015