Sectorul real estate din SUA și-a recăpătat puterile – prețurile au urcat în toată țara, iar în anumite zone, cererea depășește cu mult oferta. Cel mai scump oraș american este San Jose, din California, cămin al industriei high tech, aflată în plin boom. Aici, prețul median al unei case individuale a ajuns aproape de un milion de dolari.

38026-casa_americana.jpgSectorul real estate american traversează cel mai bun an, din 2007 încoace: prețurile au urcat simțitor în 93% din piețele din SUA, depășind chiar și cele mai optimiste estimări, spun specialiștii National Association of Realtors (NAR). Mai mult, în aproape 20% dintre acestea, creșterea procentuală are două cifre, ceea ce face ca recentul colaps al industriei imobiliare să pară ca un coșmar îndepărtat.

La nivel național, vara lui 2015 a adus un preț median al locuințelor de 229.400 dolari, în creștere cu peste 8% față de anul trecut. Deși aprecierea este semnificativă, un astfel de preț pare ireal de mic pentru americanii care locuiesc în cele mai scumpe zone ale țării – în cea mai costisitoare porțiune a Americii, prețul median al unei case individuale se apropie de un milion de dolari.

California este căminul a patru dintre cele cinci cele mai scumpe zone din SUA:

  • San Jose, California – prețul median este de 980.000 dolari
  • San Francisco, California – prețul median este de 841.600 dolari
  • Anaheim-Santa Ana – prețul median este de California: 685.700 dolari
  • Honolulu, Hawaii – prețul median este de 698.600 dolari
  • San Diego, California – prețul median este de 547.800 dolari

Prețurile din segmentul rezidențial sunt ridicate de mai mulți factori, în special de creșterea continuă a chiriilor și de aprecierea încrederii în economie a americanilor de rând. Însă adevăratul catalizator rămâne stocul limitat de locuințe, subliniază specialiștii.

„Dacă stocul de locuințe ar fi suficient, prețurile nu ar crește în același ritm alert, în ciuda creșterii numărului de locuri de muncă și a prețurilor de închiriere. De fapt, prețurile sunt impulsionate de oferta scăzută, este nevoie de noi proiecte rezidențiale, în special de cele dedicate cumpărătorilor cu buget scăzut și de mijloc”, explică Danielle Hale, director al departamentului de statistică rezidențială în cadrul NAR.

Deși clienții au revenit în piață, frica dezvoltatorilor imobiliari de a paria pe noi proiecte creează un blocaj, în special pe segmentul locuințelor accesibile din punct de vedere financiar. Încrederea consumatorilor este demonstrată de procentul ridicat al clienților de primă casă, procent care ajunsese să fie nesemnificativ, în ultimii ani. În prezent, aceștia reprezintă peste 30% dintre cumpărători, potrivit analizelor NAR. De asemenea, pentru a achiziționa o locuință de aproape 230.000 dolari (cât este prețul median la nivel național), cu ajutorul unui credit cu avans de 20%, un potențial client ar avea nevoie de un venit anual minim de 41.000 dolari.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

26 August 2015