Apartamentele din Dristor s-au scumpit după apariţia programului Prima Casă. Văzându-se dintr-o dată cu mai mulţi potenţiali cumpărători care le bat la uşă, proprietarii s-au gândit că dau lovitura şi au ridicat preţurile.

Un alt element care i-a împins spre această mişcare este acela că, în general, cei care vor să cumpere prin programul Prima Casă nu prea negociază, susţin agenţii imobiliari. Şi asta pentru că ştiu bine că au un mare dezavantaj, termenul mai lung de achitare al apartamentului, dat fiind faptul că au dosar mai complex care trebuie aprobat.

"În medie de la lansarea programului Prima Casă şi până acum preţurile apartamentelor au crescut undeva cu 10.000 euro la apartamentele cu două camere. Prima Casă a influenţat foarte mult, în ultima perioadă, preţurile. A crescut numărul de cumpărători pe ofertele din blocurile vechi," susţine un agent imobiliar din zona.

"Anul trecut două camere se învârteau în jurul a 100.000 euro, în aprilie-mai s-au vândut chiar şi cu 55.000-56.000 euro. Acum propietarii au încercat să profite de programul Prima Casă şi au crescut undeva la 60-65.000 euro, chiar 70.000 euro, două camere. Momentan găsim garsoniere undeva la 43-47.000 euro în zona Dristor" adaugă Ionut Ghinet, broker imobiliar Vission House.

Dacă până nu demult, proprietarii erau mult mai dispuşi să negocieze, acum când telefonul sună mai des pentru vizionări, parcă nu îţi mai vine să renunţi aşa uşor la câteva mii de euro.

"Am avut o situaţie în care, deşi apartamentul a fost iniţial anunţat la un preţ decent, ulterior după câteva vizionări preţul a crescut cu câteva mii de euro. Chiar şi situaţii când cumpărătorii s-au înţeles la un preţ, iar a doua zi când s-a stabilit antecontractul proprietarii au cerut doua-trei mii de euro în plus" ne-a declarat consultantul imobiliar.

Cei care se avanta şi se aruncă la preţuri mai mari nu vor vinde, căci în prezent oferta este mare, iar clienţii au de unde alege, avertizează agenţii imobiliari.

"Vânzările merg. După ce ne actualizăm baza de date, observăm că în maximum o lună de zile, 80% din apartamente sunt vândute," susţine Ionut Ghinet.

"De două săptămâni s-a făcut un antecontract la două zile. Deşi majoritatea clienţilor pe piaţă sunt cu Prima Casă, cam toate antecontractele pe care le-am semnat au fost cu credite ipotecare obişnuite sau chiar cu banii cash," spune  consultantul imobiliar.

Şi asta pentru că pe de-o parte proprietarii sunt reticienţi şi nu vor să semneze pe programul Prima Casă, iar pe de altă parte nici cumpărătorii nu sunt prea hotărâţi pentru că nu ştiu sigur dacă dosarul le va fi aprobat şi astfel preferă să vadă mai multe proprietăţi, să mai meargă o dată la bancă, să se mai intereseze sau pur şi simplu să mai aştepte, susţin reprezentanţii agenţiilor imobiliare.

Avantajele cartierului Dristor potrivit agenţilor imobiliari:

  • existenţa celor două magistrale de metrou ce asigura acces rapid in aproape tot orasul
  • multe blocuri noi construite după anii '80
  • relativ aproape de centrul oraşului
  • mijloace de tranport în comun
  • trafic cu aglomeratii putine
  • multe spaţii comerciale
  • parcuri în zonă
  • zonă îngrijită, străzi asfaltate

Dezavantajele cartierului Dristor potrivit agenţilor imobiliari:

  • blocuri destul de inghesuite
  • lipsa locurilor de parcare
  • cartier unde se schimbă des locuitorii

Ofertele imobiliare ale zonei Dristor:

Oportunitati imobiliare ale zonei Dristor - vezi oportunitatile zonei

Alte oferte din zona Dristor:

 

 

 

 

11 August 2009