Anul 2010 a fost unul nefast pentru companiile din domeniul imobiliar listate la Bursa de Valori Bucureşti. Performanţele acestora au scăzut cu peste 35%. Dintre toate, compania condusă de Dan Iopan Popp – Impact, pare să aibă cele mai mari probleme. Pierderile acesteia ajung la 4,1 milioane euro şi sunt de natură să tragă înapoi performanţele celorlalte companii, care au în general rezultate pozitive.

Sursa: bloombiz.roImpact a ajuns la al cincilea an în care nu poate acorda dividende acţionarilor

Compania Impact Developer & Contractor a raportat în 2010 pierderi de 17,55 milioane lei, adică echivalentul a 4,1 milioane euro. Potrivit unui studiu întocmit de SSIF Tradevile, societatea este deja la al cincilea an în care nu va acorda dividende acţionarilor, ceea ce nu o plasează în atenţia investitorilor. Şi totuşi, Dan Ioan Popp pare să fi găsit soluții de a rezista. Unul dintre fondurile administrate de Franklin Templeton a acumulat o participaţie de 6% din titlurile Impact. Dar această mișcare nu face compania mai atractivă.

SSIF Tradeville atrage atenţia că investiţia în Impact este una cu risc ridicat

Raportul atrage atenţia că investiţia în acţiunile dezvoltatorului este una cu un grad foarte ridicat de risc, având în vedere şi gradul de îndatorare al acestuia. În plus, perspectiva de câştig nu poate fi decât una pe termen mediu şi lung. Iar asta nu este neapărat problema companiei, cât a mediului de afaceri. La fel cum în 2010 sectorul rezidențial a suferit pe bursă o ajustarea de -35,7%, și anul acesta ar trebui să vedem ajustări generate de contextul macroenomonic. Astfel, investiţiile bursiere în aceste segmente vor rămâne neatractive până la sfârşitul perioadei recesiune.

“Presiunile se vor accentua şi, în multe cazuri, performanţele ba chiar însăşi existenţa companiilor vor fi puse sub semnul întrebării”, spun analiştii Tradeville.

În 2010, în afară de Impact, arată raportul, responsabilă de această situație este și compania COMCM Constanţa, o firmă locală de construcții, despre care studiu arată că are “imaginea unei investiţii deloc atrăgătoare”. Împreună, cele două firme au adus pierderi sectoriale de 4 milioane euro pe bursă, anul trecut. Restul de patru companii luate în calcul de studiu au avut rezultate pozitive, respectiv:

·        Transilvania Construcţii (COTR)

·         Teraplast SA (TRP)

·        Concefa SA Sibiu (COFI)

·        Alumil Rom Industry (ALU).

Radiografia companiilor din real-estate listate la BVB

Potrivit autorilor raportului, Concefa este compania cel mai puţin afectată de criza imobiliară, cu un avans de 83,88% al cifrei de afaceri în trimestrul întâi din acest an faţă de perioada corespondentă din 2010. Dar această performanţă trebuie confirmată de evoluţiile ulterioare.

Acţiunile Alumil, companie ce se ocupă cu producţia de profile din aluminiu, merită, de asemenea, atenţia investitorilor. Creşterea de 22,9% anunţată pentru anul acesta este considerată realizabilă.

Producătorul de PVC şi profile din PVC Teraplast SA atrage un semn de dubiu din cauza faptului că și-a mărit gradul de îndatorare și are un profit în scădere cu 57%. Aceste aspecte ridică semne de întrebare privind ținta de profit stabilită pentru anul acesta.

Într-o situație nefavorabilă este și Transilvania Construcţii, care a avut oscilaţiile mari la nivelul volumului vânzărilor în ultimii doi ani. Potrivit studiului, compania poate avea succes doar dacă piața se redresează.

“Imaginea pe care o proiectează COTR este una a unei întreprinderi tipice din sectorul construcţiilor, cu o volatilitate operaţională importantă, care prezintă oportunităţi de creştere bune pentru investitori numai în cazul în care se aşteaptă un reviriment pe piaţa imobiliară, dar implicând şi riscuri pe măsură.”

În perioada imediat următoare, va fi listat primul fond de investiţii imobiliare - fondul sud-african de investiţii imobiliare New Europe Property Investments (NEPI). Acesta a primit deja aprobarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi a fost admis la tranzacţionare de operatorul de piaţă Bursa de Valori Bucureşti. Acesta ar urma să ajungă în piaţă chiar la începutul acestei veri. Portofoliul NEPI cuprinde 33 de proprietăţi de tip retail, birouri şi proprietăţi industriale în România şi Germania, cu o valoare de 313,7 milioane euro, din care 27 sunt pe piaţa românească, evaluate la sfârşitul anului trecut la peste 297 milioane euro.

 

3 June 2011