Dezvoltatorii imobiliari ar putea fi scutiți de taxe și impozite, dacă plănuiesc să vândă clădirile după construcție. Acesta este un nou proiect de lege, menit să stimuleze piața construcțiilor prin deblocarea unor sume pe care dezvoltatorii le pot folosi în favoarea pieței. 

40099-taxe.jpgIndiferent dacă sunt persoane fizice sau firme, dezvoltatorii imobiliari ar putea să fie scutiți de la plata taxelor și impozitelor în momentul în care construcția este finalizată. Astfel, achitarea impozitului se mută la momentul tranzacționării, dezvoltatorii nemaifiind astfel obligați să blocheze sume importante de bani în taxe și impozite.

Legea care funcționează acum te obligă ca, în momentul în care finalizezi construcția, să o și declari la departamentul de taxe și impozite. Acest lucru se poate dovedi a fi păgubos, dacă nu vinzi proiectul rapid. În ultimii ani, au existat timpi morți și de ani întregi, între momentul în care s-au achitat dările către stat și momentul în care s-a efectuat vânzarea”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Mihai Mareș, avocat.

Proiectul se bucură de o vastă susținere din partea specialiștilor și parlamentarilor 

Momentan, proiectul de lege este aflat în dezbatere, în Parlament, și se bucură de o vastă susținere din partea specialiștilor, senatorilor și deputaților. Potrivit susținătorilor, o asemenea lege ar elimina inechitățile din piață, prin care construcțiile ridicate exclusiv pentru a fi vândute nu sunt tratate drept marfă, ci au un regim mult mai strict de taxare.

Din acest punct de vedere, similitudinea dintre producătorul de imobile construite și producătorul de mijloace de transport este, practic, perfectă. În ambele cazuri marfa produsă este destinată comercializării, potrivit obiectului de activitate, și este supusă înregistrării, în vederea impozitării, impozitul făcându-se venit al autorității locale. Diferența, potrivit cadrului legal actual, este dată de faptul că impozitarea, în cazul mijloacelor de transport, se face doar după prima înregistrare sau înmatriculare, până la acest moment fiind considerate marfă, în timp ce, în cazul imobilelor construite, înregistrarea și impozitarea se realizează obligatoriu de la data finalizării construcției, chiar dacă nu sunt comercializate, iar utilizarea acestora nu a început”, arată inițiatorii proiectului în nota de susținere a acestuia.

Este  necesară, așadar, introducerea unor noțiuni care să facă distincția între construcțiile ridicate pentru vânzare și cele ridicate pentru uz personal. Astfel, necesitatea impozitării apare doar după pima vânzare, respectiv după începerea utilizării. 

CITEȘTE ȘI:

3 May 2016