Piaţa imobiliară din Galaţi este la pământ. Unele voci din branşă susţin chiar că activitatea este mai slabă decât anul trecut. Clienţii nu sunt interesaţi de nimic iar proprietarii măresc preţul de vânzare al locuinţelor, fără nici o justificare.

19096-galati_-_zona_portului_vechi.jpgAgenţii imobiliari gălăţeni credeau anul trecut că au atins fundul sacului în ceea ce priveşte scăderea numărului de tranzacţii de proprietăţi, dar anul acesta a mers chiar mai jos.

„Nu este nicio îmbunătăţire faţă de anul trecut, chiar este mai rău. În 2010 am avut o activitate mai intensă decât acum. Preţurile sunt similare celor de anul trecut, ba chiar au mai crescut" spune Mihaela Morun, consultant imobiliar „Atlantis".


Cerere nu există, dar preţurile cresc oricum

Proprietarii din Galaţi nu par să înţeleagă situaţia dificilă de pe piaţă şi încearcă să obţină pe apartamentele lor preţurile complet nerealiste.

„După sărbătorile de Paşte au început să crească preţurile, dar în mod nejustificat. Am întrebat proprietarii dacă au făcut îmbunătăţiri - au zis că nu, cererea nu este mai mare, nu au niciun motiv să mărească preţul. Aici se dă afară pe capete de la combinat, care susţine activitatea oraşului, oamenii îşi pierd slujbele, iar proprietarii măresc preţul de vânzare" întăresc şi reprezentanţii agenţiei imobiliare „Luxor".

Consultanţii imobiliari încearcă să îi convingă de acest lucru, dar nu par să reuşească. Mai ales acum, când s-a relansat programul Prima Casă şi toată lumea se aşteaptă la un aflux de cumpărători. Şi totuşi, realitatea demonstrează altceva.

„În ultimul timp creşte numărul de oferte de la proprietari, ceea ce s-ar traduce printr-o viitoare scădere a preţurilor. Numai că proprietarii nu vor să lase la preţ. Sursele din piaţă spun că piaţa îşi va reveni, fie că sunt manipulate, fie că se doreşte un gram de optimism. Dar noi, la nivel de Galaţi, nu simţim acest lucru. Preţurile cerute fiind tot mari, piaţa este blocată în continuare" recunoaşte Marian Chiosa, managing partner „Centru de Investiţii Imobiliare".

Deşi este greu de estimat clar cu cât a scăzut activitatea comparativ cu perioada de vârf din anii 2007-2008, agenţii imobiliari estimează că nu sunt nici măcar la jumătate ca nivel al contractelor semnate.

„În perioada de vârf făceam cam cinci tranzacţii pe lună, iar acum dacă facem două tranzacţii - suntem mulţumiţi. Plus că a scăzut foarte mult valoarea tranzacţiilor în sine. Preţurile s-au micşorat cu 40-50%, depinde şi de segment. Întrucât apartamentele de două camere sunt, în continuare, cele mai căutate, preţul acestora nu a scăzut cu mai mult de 30%" continuă reprezentantul companiei „Centru de Investiţii Imobiliare".

Apartamentele cu două camere rămân în topul preferinţelor

Se caută apartamentele cu două camere, în blocurile construite după anii '80, poziţionate la etaje intermediare, spun reprezentanţii agenţiilor imobiliare. Cele mai apreciate cartiere sunt Dunărea, Siderugiştilor şi I.C. Frimu, deoarece aici se găsesc locuinţe la preţ decent, care nu sunt mai vechi de 30 de ani.

• Garsoniere (nu au bucătărie separată şi nu există branşament la reţeaua de gaze naturale) - 17.000-18.000 euro
• Apartamentele cu o cameră (garsoniere cu balcon, bucătărie separată, sunt racordate la reţeaua de gaze) - 19.500-20.500 euro
• Apartament cu două camere - 29.000-31.000 euro
• Apartament cu trei camere - 45.000-46.000 euro

„Chiriile sunt acceptabile în Galaţi. Diferenţa de preţ dintre o apartament cu o cameră şi unul cu două camere nu este foarte mare. Dacă pentru un apartament cu o cameră se plăteşte între 110 şi 150 euro lună, chiria medie lunară pentru un apartament de două camere este de 150 euro" încheie reprezentantul agenţiei „Luxor".

Loturile de teren sunt căutate doar de către cei care renunţă la traiul în oraş

Terenurile sunt cele mai afectate, ca şi segment din piaţa imobiliară. Loturile disponibile în oraş sunt în continuare foarte scumpe, chiar dacă preţul acestora a scăzut cu mai mult de jumătate. De aceea sunt şi foarte puţin căutate.

„Mai sunt terenuri de vânzare în Galaţi. Unele sunt mari - dar au deschidere mică la stradă, altele sunt mici - dar au deschidere mare, iar proprietarii loturilor cu suprafaţă mare şi deschidere mare - cer şi mulţi bani. Preţul cerut este între 100 şi 200 euro/mp" spune reprezentantul agenţiei imobiliare „Atlantis".

Terenurile de lângă oraş sunt căutate doar de cei care îşi vând apartamentul de două camere pentru a se muta la ţară. Majoritatea caută suprafeţe de 500 mp şi 750 mp. Aici preţul se învârte în jurul sumei de 10-20 euro/mp.

Citeşte şi despre piaţa imobiliară din:


10 June 2011