Criza imobiliară face ca nordul Capitalei să fie accesibil şi celor care cumpără prin programul Prima Casă.  În Otopeni, spre exemplu, se găsesc locuinţe care se încadrează în plafonul de 63.000 de euro stabilit de stat. Vorbim, deocamdată, de garsoniere şi apartamente cu două camere.

"Nu putem vorbi de programul Prima Casă pentru segmentul rezidenţial de case, vile. Garsonierele şi cele două camere sunt căutate în Otopeni, prin programul Prima Casă.

Sunt dosare depuse, dar problema cea mai mare este aşteptarea răspunsurilor din partea băncilor" ne-a declarat Bogdan Cristian Maria de la agentia imobiliara Casa Transimob.

Dacă preţurile continuă să scadă în ritmul actual cumpărătorii şi-ar putea permite în viitor mai multe camere în Otopeni.

"Preţurile de ofertă au scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 30-50%. Sunt oameni care s-ar bucura acum să primească jumătate din cât cereau anul trecut, şi asta e valabil şi pentru apartamente şi o parte din terenuri. Apartamentele vechi au preţuri în jur de 1000 euro/mp. Cei care vor să şi vândă lasă sub 1000 euro/mp, în jur de 800-850 euro/mp" susţine Doina Simion, compania imobiliara Romlider.

Deşi în ultimii ani s-a construit în forţă pe câmpurile din Otopeni, vânzările de locuinţe nu sunt pe primul loc.

"Preponderente sunt terenurile, dar această piaţă este 99,99% blocată" a mai declarat Doina Simion.

Terenurile momentan sunt în scădere, o ştim foarte bine, atâta timp cât nu se vând casele şi apartamentele, sunt în aşteptare. Dacă ne referim la zona Otopeni centru, în Otopeniul vechi, preţurile pot pleca de la 300 euro/mp, în zonele bune şi se poate ajunge la 100 euro/mp în zona Odăi, în cealaltă parte a Otopeniului", declara Bogdan Cristian Maria.

Dacă proprietarii de locuinţe care nu sunt de acord cu preţurile de vânzare actuale au putut alege inchirierea, cei care au terenuri fie nu mai vând, în aşteptarea unor zile mai bune, fie se mulţumesc cu preţuri mult mai mici faţă de anul trecut.

"Sunt cazuri în care cei care au cumpărat în ideea de a dezvolta proiecte vând şi chiar în pierdere pentru a-şi amortiza cumva din cheltuielile făcute. Unii dintre ei au avut împrumuturi" susţine Vasile Păun, compania imobilira Sinergy Imob.

Vânzările pe piaţa imobiliară din Otopeni a scăzut cu circa 20% faţă de vara anului trecut. Iar cei care vor să investească în zonă ştiu foarte bine acest lucru, de aceea nu există tranzacţie imobiliară fără o negociere zdravănă în prealabil.

"Pe lângă faptul că din start preţurile de promovare sunt mai mici, foarte mulţi sunt dispuşi la negocieri care pot duce până la 50-60% din maximul pe care îl atinseseră preţurile în perioada anterioară crizei. Este cea mai bună perioadă de achiziţionare pentru că proprietarii sunt deschişi la negocieri, sunt deschişi la orice discuţii referitoare la modalitatea de a-şi încasa banii, inclusiv la schimburi imobiliare " adaugă Vasile Păun.

Şi dacă aglomeraţia de pe DN1 poate fi trecută la dezavantajele zonei, să nu uităm că are totuşi un puternic potenţial investiţional.

"Otopeni este situat în zona de nord a Bucureştiului, ceea ce-i dă un bun potenţial de dezvoltare şi afaceri permiţând prezenţa unor afaceri de succes, mai ales în zona periferică. Dacă ar fi să fiu critic însă, aş spune că strategia de urbanism nu este una foarte puternică şi transparentă, atât pentru investitori cât şi pentru rezidenţi", declară Victor Grigore, consultant de afaceri.  

Avantajele oraşului Otopeni potrivit agenţilor imobiliari:  

  •   curăţenie, ordine, linişte
  •   planurile primăriei de dezvoltare a oraşului sunt ambiţioase
  •   oraşul este traversat de DN 1 care leagă foarte bine Otopeniul de Bucureşti
  •   în următorii ani se va extinde reţeaua de canalizare şi apă, în tot oraşul
  •   se renovează faţadele blocurilor vechi
  •   se va construi un centru sportiv, va fi o piscină olimpică

 

Dezavantajele oraşului Otopeni potrivit agenţilor imobiliari:  

  •  poluare fonică din cauza aeroportului şi DN1
  •  DN 1 împarte oraşul în două
  •  aglomeraţia de pe DN1
  •  infrastructura nu este foarte bine pusă la punct, mai ales în zona Odăi
  •  nu există un transport intern al oraşului
  •  număr redus de pasarele/treceri de pietoni pe porţiunea DN1
  • panza freatica este foarte sus (completare oferita de un vizitator IMOPEDIA)

Oferte imobiliare in Otopeni :

Oportunitatile zonei  Otopeni - click AICI

Alte oferte din Otopeni:

 

 

 

18 August 2009