Prima Casă 4 a adus în cartierul Pantelimon o realitate care îi bulversează atât pe clienţi, cât şi pe agenţii imobiliari: numărul tranzacţiilor a crescut simţitor, iar unele proprietăţi au ajuns să se vândă imediat după ce au fost lansate pe piaţă. Desigur, nu este o regulă, dar proprietarii par să fi înţeles că dacă vor să vândă, trebuie să vină cu oferte adaptate nevoilor pieţei.

20158-piata_iancului.jpgPreţurile variază mult în funcţie de vechimea şi poziţionarea construcţiei

Cartierul Pantelimon a fost construit în perioada 1965-1989, când au fost ridicate 58 de blocuri pe locul unor mahalale dezafectate. Unele dintre acestea au chiar 12 etaje, îndrăzneţe deci pentru vremurile comuniste, dar cele mai multe au zece etaje.

Garsonierele costă aproximativ 25.000 euro în construcţiile vechi, dar pot ajunge la 33.000 euro în cele mai noi.

Apartamentele cu două camere au preţuri care variază între 55.000 - 60.000 euro în blocurile vechi, iar cele noi se vând şi cu 68.000 euro.

Apartamentele cu trei camere costă în jur de 60.000 - 67.000 euro în blocurile vechi, dar pot ajunge la 77.000 euro în blocurile mai noi.

„Blocurile dinainte de 1980, cele din beton, arată bine. Cele din cărămidă sunt mai rezistente, dar arată jalnic. Lumea fuge de ele pentru că deşi nu au risc seismic, ei având credit pe termen lung se gândesc că peste 30 de ani blocul o să aibă deja 60 de ani şi nimeni nu o să mai cumpere.", arată Bogdan Şerbănoiu, consilier imobiliar Idea Class Design.

O altă diferenţă de preţ este dată de poziţionarea blocului faţă de centrul oraşului.

„Dacă este Pantelimonul de la Iancului, este mai scump. Cu cât ne îndepărtăm, peţurile scad, pot fi şi cu 10% mai mici. Oamenii caută în mod special zona mai apropiată de Iancului.", arată Tiberiu Bobaru, director City Invest Imobiliare.

Piaţa este dominată de clienţii cu cash şi proprietarii care oferă preţuri tentante

Iar căutările s-au intensificat simţitor de când cu programul Prima Casă 4. Totuşi, preferinţele de căutare au rămas neschimbate. Clienţii caută ca apartamentele să fie construite după 1980, vor cu precădere ce este situat la etaje inferioare, preferă cât mai multe îmbunătăţiri, ba chiar mulţi caută apartamente mobilate deja, doar să se mute, şi toţi vor preţul cel mai mic.

„Nu pot spune că ducem lipsă de clienţi cu cash. Dar acum acest tip de client este ceva mai greu de convins decât cel cu credit. Este mai pretenţios şi negociază mai mult. Acum de exemplu am un client cu 65.000 euro cash care caută în partea dinspre Iancului. Caută de două săptămâni, dar nu prea găseşte, oferă destul de puţin pentru ce cere.", continuă Tiberiu Bobaru, director City Inverst Imnobiliare.

Mult mai repede merg tranzacţiile atunci când atât clientul, cât şi proprietarul înţeleg valoarea reală a proprietăţii. În asemenea cazuri, tranzacţiile se fac şi în câteva ore de la apariţia ofertei.

„Unii văd un apartament, le place, dar mai caută poate găsesc altceva şi aleg o ofertă mai proastă decât ar fi putut alege pentru că apartamentele bune în general se dau repede. Apare dimineaţă, iar la prânz nu mai este, de când a început Prima Casă 4.", spune Bogdan Şerbănoiu, consilier imobiliar Idea Class Design.

Cel mai mare minus al cartierului: nu are metrou

De când au fost construite, cele mai multe dintre blocurile aflate pe artera principală de circulaţie (şos. Pantelimon) au fost dotate cu spaţii comerciale la parter şi, eventual, la mezanin. Complexul Delfinului este chiar un centru comercial mare, construit înainte de 1989. După 2000, Hypermarketul Cora a fost cel care a oferit spaţii comerciale moderne zonei. Accesul către acestea nu se face tocmai uşor din alte zone, căci transportul în cartier este asigurat în principal de tramvaie şi autobuze. Metrourile sunt doar în zonele învecinate. Totuşi, zona s-a dezvoltat bine şi la nivel de construcţii noi. În ultimii ani s-au construit aproape zece ansambluri rezidenţiale.

„Întreabă lumea de apartamentele noi, dar într-un ansamblu nou, un apartament cu trei camere de 65 mp, costă 80.000 euro, dar depinde şi de ce caută proprietarul. Unii caută apartamente pe care doresc ei să şi le facă. În ansamblurile noi găseşti apartamente pe care le cumperi şi le faci cum vrei tu. În banii ăştia, investitorul îţi oferă ce vrei.", spune Bogdan Şerbănoiu, consilier imobiliar Idea Class Design.

Piaţa chiriilor din Pantelimon

La nivel de închiriere, zona nu este foarte căutată. Cei care sunt interesaţi de acest segment se orientează spre metrouri, să fie cât mai aproape de centru. Cartierul Pantelimon este căutat în special pentru rezidenţă permanentă. Cartierul are două parcuri care însumează circa 25 ha de spaţiu verde. În zonă se mai află cinci grădiniţe, şapte şcoli generale şi două licee. În cartier mai sunt două spitale, două policlinici, cabinete medicale şi farmacii.

CITEŞTE ŞI


4 August 2011