Noroc cu  programul Prima Casă care reuşeşte să mai facă tranzacţii în zona Ştefan cel Mare. Altfel, vânzările ar fi slăbuţe în această parte a Bucureştiului, spun agenţii imobiliari. Şi tot ei recunosc că Ştefan cel Mare nu este o zonă căutată în această perioadă. Cei care totuşi se încumetă să cumpere caută locuinţe mai ieftine.

Merg vânzările prin Prima Casă în această zonă? Merg. Apartamentele construite până în 1977 se încadrează majoritatea în plafonul stabilit de Prima Casă.

Dar ca vechime se încadrează? Acordă băncile credite? Depinde de bănci.

Da, dacă nu au risc seismic şi sunt în regulă, şi mai ales că majoritatea au intrat în programul de reabilitare termică, banca acceptă" susţine Răzvan Crăiniceanu, associated broker Coldwell Banker.

"Este o mare diferenţă între 2010, 2009 şi 2008, dar odată cu programul Prima Casă au început să meargă şi vânzările" adaugă Maria Grigore, consultant imobiliar Neocasa.

Preţurile locuinţelor au scăzut în zona Ştefan cel Mare cu aproximativ 30% faţă de 2008 şi cu circa 10% faţă de 2009. Şi se pare că ar mai fi loc de ieftinire, atât timp cât vânzările nu prea merg.

„Avem două categorii de blocuri pe şoseaua Ştefan cel Mare. Ar fi cele construite înainte de cutremurul din 1977 şi ar mai fi categoria blocurilor construite după anul 1980, începând cu 1981. Din păcate preţurile nu diferă între aceste două categorii de blocuri".

Din ce cauză? Din cauza proprietarilor, este de părere Maria Grigore, consultant imobiliar Neocasa.

Garsonierele din zona Ştefan cel Mare costă între 50.000-60.000 Euro. Pentru un apartament cu două camere proprietarii cer 75.000-80.000 Euro, în funcţie de îmbunătăţiri, suprafaţă, zonă şi etaj, iar pentru o locuinţă cu trei camere preţul sare de 100.000 Euro, ajungând în jur de 110.000-115.000 Euro, susţin agenţii intervievaţi de noi.

„Preţurile în vile pot ajunge, depinde de dimensiunea vilei până la 400.000-500.000 Euro".

Se tranzacţionează în această perioadă? Se caută astfel de proprietăţi? Nu, afirmă Răzvan Crăiniceanu, associated broker Coldwell Banker.

Există o piaţă a construcţiilor noi? Există un ansamblu rezidenţial, primul construit în Bucureşti în zona Ştefan cel Mare şi mai sunt pe străzile adiacente imobile noi" ne-a declarat Maria Grigore, consultant imobiliar Neocasa.

Preţul pe metru pătrat construit se vinde cu 1500 Euro. Astfel, un apartament cu două camere nou porneşte de la 100.000 Euro, iar unul cu trei-patru camere poate ajunge şi la 260.000 Euro plus TVA.

Dar cine vrea să stea în zona Ştefan cel Mare?

"Tineri cu un loc de muncă în apropiere, mă refer la Piaţa Victoriei, zona de nord. Accesul este foarte bun. Există metrou, RATB, toate facilităţile necesare" explică Maria Grigore, consultant imobiliar Neocasa.

Despre proprietari, agenţii imobiliari spun că şi-au schimbat total comportamentul faţă de anii trecuţi când lucrurile erau roz pe piaţa imobiliară.

„Înainte piaţa era foarte dezvoltată, se vindea foarte mult şi nu era relaţia atât de apropiată între broker şi proprietari. Acum situaţia e alta, apelează la noi, ne cer sfaturi. Adevărat că şi comisioanele vor să le negocieze, dar este în regulă.

Cât mai este comisionul în această perioadă?

"3% plus TVA este standard, depinde de cât de mult lucrăm pentru acel proprietar, depinde de valoarea proprietăţii. Se poate negocia" spune Răzvan Crăiniceanu, associated broker Coldwell Banker.

Şi cumpărătorii şi-au schimbat modul de abordare. Astăzi, sunt mai pretenţioşi ca niciodată. Dacă acum câţiva ani vizionau două-trei apartamente şi se hotărau repede, acum pot să ajungă să vadă şi 10-15 locuinţe. Şi toţi negociază foarte mult, susţin agenţii imobiliari.

„Chiriile merg. Ca în tot Bucureştiul prăbuşirea cea mai mare este asupra chiriilor. Chiriile au scăzut cel mai mult. Cu cât au scăzut? În complexele noi putem spună că au scăzut chiar şi cu 50%. În cazul locuinţelor vechi? Cu 20-25%" estimează Răzvan Crăiniceanu, associated broker Coldwell Banker.

O garsonieră veche se închiriză începând cu 200 Euro pe lună în zona Ştefan cel Mare, în timp ce pentru pentru un apartament cu trei camere propriatarii vor 500-600 Euro/lună. Chiriile în locuinţele noi încep de la 550-600 Euro pentru o garsonieră şi ajung la 1400-1800 Euro pentru patru camere, în funcţie de suprafaţă şi facilităţile oferite.

„Zona Ştefan cel Mare ţine de la Piaţa Bucur Obor până la Piaţa Victoriei. Practic, străbate de la est la vest Capitala, este unul dintre cele mai lungi şi mai largi bulevarde din Capitală" apreciază Răzvan Crăiniceanu, associated broker Coldwell Banker.

Şi cu siguranţă unul dintre cele mai aglomerate bulevarde din Bucureşti. Spunând asta, am atins două mari dezavantaje ale zonei: traficul şi zgomotul. Atât cei care stau în zonă, cât şi cei care trec ocazional pe Ştefan cel Mare se plâng de aceste aspecte:

"E aglomerată şi e greu de pătruns, de exemplu de la Tunari şi până la Urgenţă se ajunge greu cu maşina, mai bine vii pe jos" (locuitor în zonă)

V-ar plăcea să locuiţi aici? "Nu. Eu locuiesc în cartierul Andronache şi e mult mai linişte. Zona e destul de aglomerată, e gălăgioasă. Nu cred că aş putea locui aici"

Cum vi se pare zona Ştefan cel Mare? Aglomerată, plină de gropi şi mizerie.

E zgomot?

Este destul. Cei care stau la şosea au probleme cu praful" (locuitor în zonă)

Să amintim şi câteva aspecte pozitive ale zonei: "Este considerată o zonă centrală. Are acces la metrou, şcoli, grădiniţe, piaţă, parc, apreciaza Maria Grigore, consultant imobiliar Neocasa.

3 June 2010