Apartamentele mobilate au șanse mai mari să își găsească chiriași într-un timp scurt. De asemenea, stilul de amenajare poate duce la obținerea unui preț de închiriere mai bun. Dar designul interior se face pe baza unor criterii subiective, deci întregul proces poate fi o provocare pentru un proprietar fără experiență.

39642-inchiriere.jpgCare sunt principalele motive pentru care clienții închiriază o locuință? Zona, prețul și stilul de amenajare, spun specialiștii. Din păcate, de multe ori, proprietarii unităților cu preț accesibil tind să neglijeze ultimul aspect, mobilând apartamentele cu piese rămase de-a lungul timpului, fără să țină neapărat cont de faptul că acestea nu se potrivesc între ele. Intrând în categoria locuințelor cu preț mai ridicat, lucrurile se schimbă simțitor: proprietarii realizează că designul face diferența, așa că sunt dispuși să investească un buget generos în acest capitol, știind că banii vor fi recuperați din plin de-a lungul timpului.

„În ultimii ani, am remarcat o continuă preocupare a proprietarilor pentru a oferi spații de calitate, dorința de a avea în proprietate apartamente unicat și pentru acest lucru apelează din ce în ce mai des la designeri de interior. Amenajările locuințelor de lux din București se fac la standarde apropiate de cele din țările vestice și sperăm ca în viitor să regăsim în cât mai multe case îmbinarea armonioasă între finisajele de top și interioare spectaculoase, unicat”, declară Irina Poștoacă, Expats Properties Department Manager, Nordis.

De asemenea, există diferențe vizibile între amenajările realizate în proprietăți care au fost cumpărate special pentru închiriere și cele pe care proprietarii le-au amenajat pentru ei, luând ulterior decizia de  le închiria. În primul caz, amenajările vor fi în general de calitate, dar fără personalitate, tip “cameră de hotel” și axate pe funcționalitate, chiar dacă au fost realizate cu ajutorul unui designer de interior. În al doilea caz însă, se observă proprietăți cu adevărat spectaculoase, amenajate adesea avangardist, de la finisajele semnate de mărci celebre până la mobilier unicat, realizate custom made de designeri de obiect.

Un truc simplu în amenajare: o piesa de decor „statement”  sau peretele-vedetă

Secretul unei amenajări interioare poate consta într-o singura piesă "statement" suficient de puternică încât să determine amenajarea întregului spațiu, astfel încât totul să se raporteze la aceasta. Fie că este vorba de un tablou, un anumit tapet, o lampă sau un fotoliu cu un design deosebit, amenajarea spațiului într-un mod inteligent poate conduce atenția privitorului către obiectul vedetă ce pune în același timp în valoare întregul spațiu.

O alternativă la obiectul care atrage atenția o reprezintă peretele-vedetă – o compoziție echilibrată ce cuprinde tablouri, tapet, corpuri de iluminat, obiecte de mobilier (scaune, fotolii, masute, dulapuri etc.) sau alte volume percepute în prim plan.

  • 70% dintre cetățenii străini preferă să închirieze apartamente mobilate, căutate fiind imobilele recent construite, cu finisaje de calitate superioară și locuri de parcare subterane
  • În topul preferințelor chiriașilor se află apartamentele amenajate armonios de către un designer de interior care eficientizează și pune în valoare spațiul util

„În zonele rezidențiale bine cotate ale Capitalei (Șoseaua Nordului, Aviatorilor-Kiseleff, Primăverii, Dorobanți-Capitale) există un anumit standard de mobilare și utilare, care va genera proprietarului o chirie situată în partea de sus a intervalului de chirii obținute pe zonă. Mobilierul de bună calitate, finisajele high-end, corpurile de iluminat în ton cu ambientul, materialele prețioase folosite pentru tapiserii și draperii, unitatea dată de stilul pieselor de mobilier, al decorațiunilor și al finisajelor, toate aceste elemente se regăsesc într-un spațiu de locuit elegant. Proprietățile situate în aceste zone, care însă nu corespund acestor standarde, vor genera o chirie în general sub media zonei, uneori și cu 15-20% mai mică”, mai spune reprezentantul companiei imobiliare Nordis.

Care este bugetul mediu de amenajare a unei locuințe oferite spre închiriere, în funcție de zonă?

Zona Băneasa – Pipera este o zonă preferată în general de familii care apreciază proximitatea școlilor și a grădinițelor internaționale, spațiile generoase în apartamente sau vile cu grădini individuale și piscine. Ca elemente în amenajarea interioarelor sunt căutate materialele naturale (lemn, piatră, piele). Amenajarea minimă a unei locuințe pentru închiriere la standardul zonei pornește de la 15.000 euro, dacă vorbim de un apartament cu două-trei camere și de la 20.000 euro pentru o vilă medie.

Zona Herăstrău – Șoseaua Nordului este preferată atât de familiști, care apreciază proximitatea parcului și a grădinițelor cu predare în limbi străine, cât și de persoane tinere, active din punct de vedere social care apreciază apropierea restaurantelor, cafenelelor și a sălilor de fitness. Amenajarea unei locuințe oferită spre închiriere la standardul zonei pornește de la 15.000 – 20.000 euro. Ca elemente în amenajarea interioarelor sunt căutate piesele de mobilier de foarte bună calitate și care să alcatuiască ansambluri glamorous în combinație cu tapițeriile și corpurile de iluminat.

Zonele Primăverii, Aviatorilor – Kiseleff, Dorobanți, Domenii și Floreasca –Barbu Văcărescu sunt apreciate atât pentru apropierea de parcuri, cât și pentru calitatea clădirilor, securitatea imobilelor în particular și a zonelor în general. Amenajarea unei locuințe care se dorește a fi închiriată pornește de la 20.000  euro, fiind preferate interioarele sobre, mature, cu piese de mobilier de foarte bună calitate, materialele naturale de calitate superioară.

Zonele Dacia, Polonă, Romană, Universitate sunt zone preferate de catre diplomați și de către persoane tinere care apreciaza apropierea de centrul vechi cu restaurantele și cafenele sale, precum și accesul facil la mijloacele de transport în comun. Amenajarea unei locuințe la standardul zonei pornește de la 10.000 euro.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

29 February 2016