Indicii Euribor şi Libor au devenit un concept cunoscut pentru fiecare posesor de credit imobiliar sau ipotecar, sau chiar de nevoi persoale. În funcţie de aceşti indici, rata creşte sau scade. Contextul economic din ultimii ani a fost însă de aşa natură încât clienţii bancari au primit constant veşti de scumpire. Se pare însă că nu doar criza a favorizat acest aspect, ci şi posibila măsluire a Euribor şi Libor. Care este impactul acestui lucru asupra creditelor aici, în România, aflaţi într-un reportaj IMOPEDIA.ro.

25518-difference-between-euribor-libor.jpgGrupul bancar Barclays a primit o amendă de aproape 60 milioane lire sterline pentru că ar fi manipulat indicii Euribor şi Libor.

Aceştia sunt luaţi ca reper peste tot în lume pentru a stabili nivelul dobânzilor, pornind de la titluri de stat şi obligaţiuni şi ajungând până la dobânzile practicate la depozite, credite imobiliare, de consum sau carduri de credit.

Manipularea celor doi indici se face, cel mai probabil, de mai mulţi ani

Aceste probleme de ajustare voită a indicilor nu sunt noi, ci doar recent descoperite. Potrivit anchetatorilor, acest lucru se întâmplă deja de câţiva ani. Acest lucru poate fi o explicaţie pentru ce s-a întâmplat anul trecut, când indicele EURIBOR la trei luni a ajuns la o valoare aproape dublă faţă de cea pe care o avea în urmă cu o jumătate de an. Explicaţia oficială a fost atunci teama de majorare a dobânzii-cheie.

„Anul trecut, cei puţini care s-au împrumutat în lei se bucurau de o reducere a ratei lunare de peste 4%, în timp ce ratele la creditele în euro au crescut considerabil. Potrivit calculelor pe care le-am făcut atunci, dacă acea rată se menţinea pentru o perioadă de 20 de ani de creditare, la un credit de 50.000 euro, reieşea o sumă suplimentară de 4.000 euro”, a spus pentru IMOPEDIA.ro Marian Tudor, broker bancar.

Iar în condiţii în care două treimi din creditele contractate de români sunt în euro, această realitate este cu adevărat îngrijorătoare. Și mai grav, problemele nu se manifestă numai la nivelul persoanelor fizice, ci se aplică în mod direct economiei naţionale şi mondiale. De fapt, de aici porneşte şi îngrijorarea analiştilor din întreaga lume referitor la cazul Barclays.

„Cotaţiile Euribor şi Libor influenţează în mod direct tranzacţii de trilioane de dolari între bănci şi alte instituţii, din SUA, Anglia, România, din orice colţ al lumii. Integritatea acestor indici este esenţială pentru pieţele financiare internaţionale, pentru economia globală. Dincolo de modificarea ratelor, care până la urmă nu este una colosală, nu va conduce la falimente personale în lanţ, dincolo de acest lucru există adevăratele probleme generate de o asemenea manipulare”, continuă Marian Tudor.

O situaţie similară a fost şi în România iar două bănci au fost amendate

Deşi Barclays a acceptat deja cea mai mare amendă acordată vreodată de autoritatea de supraveghere financiară din Marea Britanie, există încă voci puternice care susţin că manipularea indicilor monetari este un concept imposibil.

„Întrucât sunt atât de multe bănci implicate în stabilirea ratei Euribor, manipularea acesteia ar fi imposibilă. Cred că CE nu are informaţii despre cum se stabilesc aceste dobânzi. Suntem gata să-i ajutăm", a declarat Cedric Quemener, şeful Euribor-EBF, o organizaţie non-profit înfiinţată odată cu moneda euro şi cu sediul la Bruxelles.

Dobânda Euribor este stabilită de 44 de bănci, cu cea mai mare prezenţă pe pieţele monetare din zona euro. Și totuşi, anchete similare au loc şi în Statele Unite, Canada, Elveţia, Japonia şi UE. Chiar şi în Romania a existat un episod similar, în urmă cu câţiva ani. Atunci, Consiliul Concurenţei a efectutat o investigaţie cu privire la modul în care indicele Robor a fost stabilit în octombrie 2008, fiind amendate două bănci în urma anchetei, BRD şi Raiffeisen Bank.

În prezent, rata dobânzii se modifică periodic, în funcţie de evoluţiile de pe piaţa monetară. Intervalul de ajustare este de regulă de şase luni, dar sunt şi cazuri, când modificările se fac din trei în trei luni, la o luna sau chiar la un an.

CITEȘTE ȘI România se pregăteşte pentru finalul Prima Casă 4. Ce urmează?


3 July 2012