Luna aprilie aduce o uşoară creştere în sectorul construcţiilor rezidenţiale, potrivit celui mai recent raport emis de Institutul Naţional de Statistică. Numărul autorizaţiilor de construire în segmentul rezidenţial este mai mare cu cinci procente faţă de luna precedentă, iar specialiştii din domeniul estimează că această tendinţă va continua în următoarele luni. 

34172-ins_aprilie.jpgÎn luna aprilie, au fost eliberate 3.372 autorizaţii de construire în segmentul rezidenţial, aproape 60% dintre acestea fiind în zona rurală, potrivit celui mai recent raport al Institutului Naţional de Statistică (INS). Faţă de luna precedentă, numărul de documente este în creştere cu peste 5%, cea mai însemnată creştere fiind înregistrată în zona Bucureşti-Ilfov (+16%).

Distribuţia în profil regional evidenţiază o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în următoarele regiuni de dezvoltare:

  • Bucureşti-Ilfov: 605 autorizaţii (în creştere cu 102 faţă de luna anterioară)
  • Sud-Muntenia: 552 autorizaţii (+91)
  • Nord-Est: 614 autorizaţii (+49)
  • Nord-Vest: 439 autorizaţii (+24)
  • Centru: 297 autorizaţii (+14)

Scăderi au fost înregistrate în următoarele regiuni de dezvoltare: Vest (298 autorizaţii, în scădere cu 54 faţă de luna precedentă), Sud-Vest Oltenia (207 autorizaţii, în scădere cu 33) şi Sud-Est (360 autorizaţii, în scădere cu 28).

„În luna aprilie 2014 faţă de aceeaşi lună a anului precedent, se remarcă o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (-6,2%), scădere reflectată în majoritatea regiunilor de dezvoltare”, precizează specialiştii Institutului Naţional de Statistică.

Următoarele trei luni, privite cu optimism de către jucătorii din sectorul construcţiilor

În primele patru luni ale acestui an, au fost eliberate 10.339 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 1,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Regiunile în care s-au înregistrat scăderi sunt : Sud-Muntenia (-197 autorizaţii), Nord-Est (-194), Sud-Vest Oltenia (-121), Centru (-113) şi Sud-Est (-9). Pe de altă parte, s-au înregistrat creşteri în regiunile Bucureşti-Ilfov (+388 autorizaţii), Vest (+69) şi Nord-Vest (+49).

Cu toate acestea, perioada imediat următoare este privită cu optimism de către cei care activează în sectorul construcţiilor, subliniază specialiştii INS.

„Potrivit estimărilor din luna mai 2014, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +28%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +23%).  Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +12%)”, se arată în raportul publicat de INS. 

NU RATA: Revenire în sectorul rezidenţial: locuinţele low-cost, atracţia prezentului

28 May 2014