Volumul lucrărilor de construcţii continuă să scadă, anunţă Institutul Naţional de Statistică (INS). În luna februarie a acestui an, activitatea din acest sector a coborât cu aproape 15% faţă de aceeaşi lună a lui 2013. Pe de altă parte, s-au înregistrat creşteri faţă de prima lună a acestui an.

33791-constructii.jpgVolumul lucrărilor de construcţii din luna februarie a acestui an a scăzut faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, arată cel mai recent raport emis de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ca serie brută, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 14,6%. Pe elemente de structură au avut loc scăderi astfel: lucrările de reparaţii capitale cu 33,8%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 19,1%  şi la lucrările de construcţii noi cu 8,2%.Pe obiecte de construcţii, la clădirile rezidenţiale şi la clădirile nerezidenţiale, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 21,2%, respectiv cu 4,5%. Construcţiile inginereşti au scăzut cu 30%.

În aceeaşi perioadă, volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 12,1%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi astfel: lucrările de reparaţii capitale cu 31,9%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 17,4% şi la lucrările de construcţii noi cu 7,7%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 16,2%, iar la clădirile nerezidenţiale cu 5,5%. Construcţiile inginereşti au scăzut cu 29,9%.

Activitate mai intensă faţă de luna ianuarie

Pe de altă parte, s-au înregistrat creşteri faţă de prima lună a acestui an - volumul lucrărilor de construcţii a urcat atât ca serie brută (16,7%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu (0,8%).

Volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) a crescut faţă de luna ianuarie 2014, cu 16,7%, creştere evidenţiată astfel: lucrările de construcţii noi cu 20,5%,  lucrările de reparaţii capitale cu 13,4% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 8,7%. Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri astfel: clădirile rezidenţiale cu 78,6%, clădirile nerezidenţiale cu 10,5% şi la construcţiile inginereşti cu 6,0%.

Volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o creştere cu 0,8%. Pe elemente de structură s-a înregistrat o creştere la lucrările de construcţii noi cu 5,%. Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 3,8% fiecare. Pe obiecte de construcţii volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 44,1%, în timp ce clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 4%, respectiv cu 2,3%.

AFLĂ Cum alegem firma de construcţii, dincolo de criteriile financiare?

10 April 2014