Inovaţia este o prioritate pentru inginerii constructori din orice ţară, însă chinezii au reuşit să uimească din nou. Eficienţa termică sau designul unei clădiri sunt aspecte importante luate în calcul la construcţia unui ansamblu rezidenţial, însă costul lucrărilor primează în ochii dezvoltatorilor din întreaga lume. Economia sau utilizarea inteligentă a materialelor se reflectă în valoarea totală a investiţiei, astfel că apar constant modalităţi de a reduce costurile.

32457-2.jpgUn complex rezidenţial construit în oraşul Qingdao, din China, a reuşit să atragă atenţie internaţională, dar nu într-un sens pozitiv: pentru a tăia costurile finale, dezvoltatorii au renunţat la ferestre! În schimb, le-au pictat, astfel încât din afară, de la distanţă, totul pare în regulă. Lucrurile devin evidente numai din apropiere, când se observă cu uşurinţă că ferestrele nu sunt reale.

Economia Chinei creşte constant, ceea ce se reflectă şi în costurile traiului zilnic. Guvernul a hotărât să ofere ajutor populaţiei cu venituri modeste şi să construiască locuinţe accesibile. De asemenea, acesta este unul dintre primii paşi pe care autorităţile îi fac pentru a continua procesul de urbanizare. Există o cerere deosebit de mare pentru locuinţe low cost în oraşe, iar astfel de ansambluri sunt ridicate pentru a satisface acest segment. Dar există anumite compromisuri ce trebuie făcute astfel încât cumpărătorii să poată achiziţiona la un preţ foarte mic, se apără constructorii – s-a renunţat la ferestre, pentru a face economie.

În urma reacţiilor presei internaţionale, autorităţile chineze au oferit explicaţii, publicate de People’s Daily: ferestrele sunt pictate doar din motive estetice. Aparent, ferestrele false sunt pe o parte a clădirii în care nu sunt apartamente, ci este doar scara blocului, astfel că ar fi fost nepractic să existe ferestre reale. În urma presiunii publice, autorităţile locale au declarat că nu vor mai alege o astfel de soluţie pentru construcţiile viitoare şi că îi vor cere constructorului să „şteargă” ferestrele false, deoarece creează un „efect social advers”.  

CITEȘTE DESPRE Construcţia casei: află şi evită greşelile care te pot costa o avere

 

 

 

28 November 2013