Capitala ar putea rămâne fără reguli urbanistice, astfel că nu s-ar mai putea elibera documentații de autorizare, atenționează actualul primar. Planul Urbanistic General al orașului expiră în data de 21 decembrie 2015, astfel că este nevoie de aprobarea în regim de urgență a unei hotărâri de prelungire a acestuia. În caz contrar, Bucureștiul s-ar putea confrunta cu un blocaj fără precedent.

38862-strategie.jpgRiscul unui blocaj economic pândește Capitala, avertizează actualul primar general Răzvan Sava. Planul Urbanistic General al Municipiului București expiră în mai puțin de două săptămâni, iar fără o lege care să reglementeze regulile urbanistice, nu vor mai putea fi eliberate documentații de autorizare pe teritoriului orașului.

„Era de datoria primarilor generali în funcție să rezolve această problemă. Acum, pentru a nu pune Capitala în pericolul unui climat de nesiguranță investițională este nevoie de o decizie responsabilă față de bucureșteni: aprobarea în regim de urgență a unei hotărâri de prelungire a Planului Urbanistic General”, susține primarul general Răzvan Sava, adăugând că prelungirea acestui document nu rezolvă problema de fond în privința regulamentului urbanistic al Capitalei.

  • Conform legii, inițierea procedurilor privind reglementările urbanistice este un atribut exclusiv al primarului general
  • Potrivit legii 303/27.11.2012, Planul Urbanistic General al Municipiului București poate fi prelungit, pentru o perioadă de un an de zile

Legea 52/2003 prevede, la articolul 7, alineatul 13, că ”în cazul reglementării unei situații care, din cauza circumstanțelor sale excepționale, impune adoptarea de soluții imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public, proiectele de acte normative se supun adoptării în procedura de urgență prevăzută de reglementările în vigoare”.

Actualul PUG a fost elaborat pentru perioada 2000-2010 și prelungit ulterior alți cinci ani. În anul 2012, a fost lansat concursul de soluții pentru elaborarea PUG, iar în octombrie 2013, s-a semnat un contract pentru revizuirea legii urbanistice a Bucureștiului. Cu o valoare de 35.225.000 lei (fără TVA) și un termen de implementare de 41 de luni, contractul prevedea parcurgerea următoarelor etape:

  • Etapa 1: elaborarea formei sintetizate a Planului Urbanistic General în vigoare și stadiul actual al dezvoltării urbane (4 luni)
  • Etapa 2: elaborarea Planului Urbanistic General și a Regulamentului Local de Urbanism (17 luni)
  • Etapa 3: întocmirea documentațiilor specifice obținerii avizelor necesare aprobării Planului Urbanistic General al Municipiului București și a Regulamentului Local de Urbanism de către Consiliul General al Municipiului București și obținerea acestor avize (4 luni)

Strategic pentru dezvoltarea oricărui oraș, documentul reglementează organizarea rețelei stradale, organizarea arhitectural-urbanistică, modul de utilizare a terenurilor, dezvoltarea infrastructurii edilitare, statutul juridic și circulația terenurilor și protejarea monumentelor istorice. Până în acest moment, deși au trecut 22 luni, Bucureștiul se află tot în faza 1 de lucru, respectiv a evaluării situației actuale, din cauza lipsei de coordonare între Primăria Capitalei, primăriile de sector, deținătorii rețelelor de utilități și alte instituții ale statului.

„Toți decidenții instituționali trebuie să înțeleagă că planul urbanistic nu este doar un document ca oricare altul care se adoptă formal o dată la 10 ani. Este un model matematic cu un grad înalt de predictibilitate, care, devenit operațional, poate spune, spre exemplu, că dezvoltarea imobiliară dintr-o zonă va duce blocarea infrastructurii rutiere, oferă indicii pentru ajustarea programului de transport public, estimează dacă rețelele de utilități sunt corect dimensionate. Un alt efect benefic al existenței unui plan urbanistic general coerent îl reprezintă eliberarea rapidă a mai multor documentații, precum certificatul de urbanism, autorizații de constuire, alte avize și autorizații locale”, conchide primarul general Răzvan Sava, precizând că a inițiat demersurile pentru a debloca procedurile de revizuire a PUG.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

10 December 2015