România pierde teren pe piața energiei regenerabile, avertizează EY. Dacă în urmă cu patru ani, eram printre primele țări de pe lista investitorilor interesați de domeniu, acum am fost devansați de alte 22 de țări, mai atente la atragerea banilor străini. Cele mai mari probleme cu care se confruntă țara noastră, la acest capitol, sunt schimbările legislative, care conduc la lipsă de predictibilitate, potrivit unui raport EY, una dintre cele mai importante companii de analiză, la nivel mondial.

36574-energie_regenerabila.jpgPotrivit raportului Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI) întocmit de EY, România se situează pe locul 35 în clasamentul mondial, cu 22 de poziții mai jos decât în anul 2011, când ocupam locul 13, în același top. România nu se preocupă suficient de atragerea investitorilor, iar mișcările legislative care apar în acest domeniu sunt de natură mai degrabă să sporească dezinteresul pentru energia regenerabilă din țara noastră.

Pentru a recupera din terenul pierdut de piața locală în atragerea investitorilor în domeniul energiei, instituțiile statului și factorii de decizie trebuie să depună eforturi pentru stabilirea de politici energetice transparente și credibile pe termen lung, care să realizeze un echilibru între interesele investitorilor, consumatorilor și statului în domeniul electricității produse din surse regenerabile de energie”, explică Florin Vasilică, Partener și Lider al departamentului de Asistență în tranzacții, EY România.

Nici mediul privat nu ar trebui să asiste pasiv la această realitate. Implicarea sectorul privat crește atractivitatea noilor surse de energie, după cum arată autorii raportului. Nivelurile în creștere ale implicării sectorului privat și dezvoltarea de proiecte pe scară mare au ajutat mai multe țări să urce în cadrul indexului, așa cum s-a întâmplat cu Kenya, Maroc, Chile și Filipine. Exemplul inițiativei Power Africa, conduse de Statele Unite, evidențiază modul în care investițiile sectorului privat de peste 20 miliarde dolari, care se adaugă la finanțarea guvernului american de 7 miliarde dolari, au fost generate de nivelurile ridicate de creștere economică și de cererea energetică din întreaga regiune.

Sarcina de a crea un cadru competitiv și de a atrage investiții în energii regenerabile nu ar trebui să cadă în întregime pe umerii politicienilor. Sectorul privat are un rol important de jucat aici. Investitorii și dezvoltatorii din sectorul privat trebuie să facă efortul de a distinge între riscurile reale și cele doar percepute, și să fie mai proactivi în stabilirea unei prezențe tangibile pe piețele lor țintă” se arată în raportul EY.

Tot mai multe țări  transformă energia alternativă într-o prioritate națională

Energia alternativă este o prioritate, la nivel mondial. Pentru moment, ea este inclusă într-un mix energetic adecvat fiecărei țări și cu un cost cât mai accesibil. Dar pe măsură ce trece timpul, tot mai multe țări se îndepărtează de abordarea energetică unilaterală, și încep să exploreze modul în care energiile regenerabile pot ajunge să se încadreze, sau chiar să domine strategiile lor energetice în sens mai larg. Tocmai de aceea, acesta este momentul perfect pentru România să se poziționeze drept o țară atractivă pentru investitorii în domeniu.

„Dobânzile mai mici de pe piețele de capital mature forțează investitorii să caute oportunități dincolo de granițe și în noi sectoare. Industria românească de energii regenerabile - și odată cu ea consumatorii de energie din întreaga țară - pot fi un beneficiar major al acestei tendințe, în cazul în care guvernul va oferi investitorilor politici și reglementări integrate, pe termen lung. De asemenea, se conturează o altă tendință majoră la nivel global, caracterizată de o colaborare mai strânsă între sectorul public și cel privat în măsură să asigure implementarea de măsuri de reformă adecvate obiectivelor pieței. Piețele care adoptă astfel de bune practici vor culege roadele”, consideră Florin Vasilică.

Într-un context în care prețul petrolului este volatil, iar provocările geopolitice continuă să sublinieze importanța diversificării surselor de energie, ca mijloc de atingere a unui grad mai ridicat de securitate energetică, energiile regenerabile devin o prioritate, pentru multe țări. Investițiile globale în energii regenerabile au atins 300 miliarde USD în 2014, depășind investițiile în tehnologii de nouă generație pentru combustibili nucleari și fosili.

CITEȘTE ȘI:

12 March 2015