În vremuri dificile pentru domeniul imobiliar, există un singur segment în care poţi să plasezi bani şi să ai profit garantat în următorii ani, susţin unele voci autorizate. Un segment în care totul se vinde atât de ieftin, încât lucrurile nu au cum să capete o turnură nefericită pentru proprietar. Terenurile agricole. Specialiştii din domeniu sunt de părere că, mai ales în contextul de creştere a cererii de alimente, o asemenea investiţie este cât se poate de profitabilă. Ministrul Agriculturii promite chiar creşteri de 800% în următorii ani.

20545-terenuri-agricole.jpgTerenurile agricole reprezintă un segment neglijat în România. Atât de proprietari, cât şi de investitori. Totuşi, ultimii doi ani au adus o creştere considerabilă a investiţiilor în acest domeniu. Istoricul agenţilor imobiliari arată chiar şi cazuri de întreprinzători care, la începutul crizei, au vândut locuinţe şi terenuri cu potenţial rezidenţial şi au plasat bani în terenuri agricole. Aşa s-a ajuns la saturarea unor zone.

„În zonele foarte căutate, se poate vorbi foarte curând despre epuizarea suprafeţelor. Adică în zona Bărăganului, Câmpiei de Vest, deci Ialomiţa, Brăila, Teleorman, Timiş, Arad, se poate vorbi despre reducerea mare a suprafeţelor care pot fi tranzacţionate în următorii cinci ani. Pe de o parte, au fost luate de cultivatorii profesionişti şi sunt mulţi, şi români şi străini, dar sunt şi mulţi care au compactat sau au cumpărat parcele importante, tocmai pentru a profita de creştere.", arată Robert Dobrescu, manager Nobila Casă Răsăriteană.

Preţul ar putea creşte de la 2.000 euro/ha la 25.000 euro/ha

Această teorie este susţinută şi de Ministrul Agriculturii, care, poate puţin cam optimist, afirmă că preţul terenurilor agricole de la noi ar putea ajunge, în scurt timp, la nivelul celor de afară. Tocmai de aceea, el îndeamnă proprietarii să păstreze orice suprafaţă agricolă deţin acum.

„Nu terenurile cu valoare imobiliară de lângă oraşe vor avea valoare. Ele vor rămâne undeva, sigur cu preţuri ridicate, dar nu cu creşteri spectaculoase. S-ar putea să existe suprafeţe de pământ agricol care depăşesc 20.000-25.000 euro hectarul. În perspectivă mare, şi nu foarte îndepărtată ca timp, vreau să vă spun că valoarea terenurilor agricole, că sunt productive sau neproductive, folosite sau nefolosite, va creşte foarte mult. Şi o spun. Nu vă vindeţi terenurile!", a precizat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii.

Toată această teorie sună a utopie la o analiză rapidă a pieţii terenurilor agricole de acum. În mod clar, comparaţia cu ţările străine nu este plauzibilă acum.

„La ora actuală, tranzacţiile pentru un teren clasa A se fac în jur de 2.000 euro, poate chiar 3.000 euro/hectar, în funcţie de dimensiunea exploataţiei şi de gradul de compactare. Este posibil ca în zece ani, un asemenea teren agricol în Bărăgan sau Câmpia de Vest, care au o fertilitate ameţitoare, sunt printre primele din Europa din punct de vedere al fertilităţii, să ajungă la un preţ mare, 10.000, 15.000, 20.000 euro/hectar, pe motiv de creştere a cererii la alimente.", continuă Robert Dobrescu.

Terenurile cu probleme vor deveni tentante pe termen mediu

Terenurile mai ieftine, cele care nici măcar nu se tranzacţionează acum, indiferent de preţ, sunt cele care, la fel ca şi la terenurile pentru case, nu au utilităţile necesare în apropiere. Cele mai puţin valoroase terenuri agricole sunt cele cu exces de umiditate, care sunt inundabile, terenurile de pe culmile şi versanţii dealurilor, care nu pot fi folosite decât pentru păşuni. Mai intră în această categorie terenurile cu livezi, care nu îţi pot oferi o producţie record, precum şi terenurile cu exces de nisip: zone cu dune de nisip, câmpuri nisipoase.

„Când se vor termina terenurile agricole fertile lesne de înglobat, oamenii se vor năpusti pe ce rămâne. Pentru că şi alea, dacă investeşti, îţi aduc nişte rezultate. Asta se va întâmpla în următoarea decadă, între 10 şi 20 de ani.", arată reprezentantul Nobila Casă Răsăriteană.

Însă dincolo de perspectivele de afaceri înfloritoare pe care le promite acest segment, există şi o parte atât de dificilă încât poate descuraja un client: situaţia juridică şi rezolvările necesare.

„Cea mai dificilă situaţie este când există posibilitate foarte mică de compactare. Foarte puţini pot să cumpere 10 hectare unul lângă altul, şi atunci e un disconfort să cumperi 50 de hectare împărţite pe 5 km pătraţi şi apoi să alergi pe la vecini, să le mai dai ceva în plus ca să facă schimb de terenuri cu tine.", arată Dobrescu.

Multe tranzacţii cu terenuri agricole se fac cu ajutorul unor oameni cheie - primar, fost primar, consilier local

De asemenea, există probleme cu cadastrarea. Accesul este foarte dificil în câmp, se face din aer, de cele mai multe ori, iar specialiştii nu pot cere sume foarte mari, pentru că nimeni nu le plăteşte. Toate aceste aspecte transformă piaţa terenurilor agricole într-una greu de tranzacţionat.

„În momentul în care sunt dificultăţi de genul acesta, foarte puţini se mai apucă să facă demersuri de a cumpăra teren de genul acesta. Dar există peste tot un om potent. Primarul, fostul primar, un consilier local, care deţine totul sau deţine nişte soluţii. Şi atunci la el se întâmplă nişte lucruri.", spune reprezentantul Nobila Casă Răsăriteană.

Diferenţa majoră dintre terenurile agricole din România şi ţările bine dezvoltate rămâne exact la nivel de calitate a serviciilor. Pentru că, în Marea Britanie, acolo unde terenul chiar costă 25.000 euro, nu se vinde o bucată de câmp, ci se vând facilităţi. Proprietarul englez vinde proprietatea cu canale de irigaţie, sisteme subterane de irigaţie, cu drumuri foarte bune de acces atât vara, cât şi iarna. Nu vinde un hectar pe care să se apuce cineva să cultive, pentru că nu este rentabil. El vinde o fermă de 100 de hectare la preţul de 2.500.000 euro. Este vorba despre exploatare agricolă. Cultură agricolă. Pe care noi abia o dezvoltăm. Cu greu.

CITEȘTE ȘI Cum scoatem un teren din circuitul agricol

 

24 August 2011