Statele din Europa Centrală și de Est (cu excepția Rusiei) au reintrat puternic în atenția marilor jucători imobiliari: investițiile au depășit 9,55 miliarde de euro în decursul anului trecut, creșterea anuală fiind de 19%. Performanța României nu a atins nivelul din 2014 (an în care volumul investițiilor a fost surprinzător de mare), însă analiștii subliniază că sumele constante plasate la noi sunt departe de a fi neglijabile.

39061-investitii_real_estate.jpgEuropa Centrală și de Est aduce profituri însemnate marilor jucători imobiliari, astfel că sumele investite aici cresc simțitor de la an la an – comparativ cu anul 2014, volumul investițiilor a urcat cu 19%, depășind 9,55 miliarde de euro, potrivit celui mai recent raport regional al CBRE. Majoritatea țărilor din această parte a Europei au înregistrat rezultate pozitive, însă Polonia și Cehia s-au remarcat de la distanță, atrăgând 70% din totalul investițiilor din regiune (4 și respectiv 2,7 miliarde de euro).

„Investițiile în principalele țări ale regiunii – Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia și România – au fost în 2015 de 8,4 miliarde de euro, cu o creștere de 14% față de 2014 și mult peste previziunile inițiale. Performanțele excepționale ale Poloniei consacrează pe deplin creșterea remarcabilă și stabilitatea macro-economică a țării, iar pentru Cehia, creșterea se bazează în principal pe două tranzacții majore încheiate în 2015”, explică reprezentanții CBRE.

Și la noi în țară, activitatea investițională a fost marcată de o tranzacție majoră pe segmentul de retail. Sumele plasate de-a lungul lui 2015 în imobiliare au fost mai mici decât în anul anterior, însă specialiștii explică această tendință prin faptul că anul 2014 a fost unul ieșit din comun, cu performanțe neobișnuit de mari. Previziunile pentru anul în curs sunt optimiste, indicând o creștere susținută a interesului investițional.

Retailul, vedeta investițiilor. Interesul pentru centre comerciale rămâne ridicat

Încă din anul 2013, a urcat atractivitatea produselor de retail; însă în 2015, acest segment a performat remarcabil: investițiile în retail au reprezentat 43% din totalul investițiilor în Europa Centrală și de Est. Creșterea anuală pe acest segment este impresionantă, de peste 160%, datorându-se, în principal, multitudinii de tranzacții majore realizate în Cehia și Polonia. În viitorul apropiat, analiștii spun că sunt așteptate tranzacții majore în Serbia, Croația, Slovenia și Slovacia, întrucât investitorii caută să își întărească prezența susținută pe aceste piețe.

„Anul trecut am asistat la o activitate intensă în regiune, întrucât investitorii din Europa doresc să profite de randamentele investiționale relativ mari (yields) și de anvergura stocului disponibil pe piață. În 2016, ne așteptăm ca acest trend să continue, întrucât există premisele unei creșteri economice puternice în regiune, randamente investiționale relativ mari în comparație cu Europa de Vest și interes crescut din partea băncilor de a investi în regiune. În plus, un alt factor major care va contribui la interesul crescut al investitorilor este trendul ascendent al vânzărilor de retail raportate în regiune. Ne așteptăm, de asemenea, la o diversitate a profilului jucătorilor din piață, întrucât investitorii din Asia își propun să își consolideze prezența în zonă”, conchide Gijs Klomp, Head of CEE Investment Properties.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

12 January 2016