România are nevoie de investitori străini, iar investitorii străini apreciază România pentru multiplele avantaje business pe care le aduce. Cu toate acestea, relațiile de afaceri nu par să să se concretizeze, iar explicația este legată de mersul lucrurilor în politică, justiție și instituțiile statului. țara noastră pare a fi nu doar incapabilă să rezolve problemele investitorilor, dar se dovedește a fi chiar generator de probleme.

39829-investitii_straine.jpgRomânia este foarte bine cunoscută, ca destinație de afaceri, la nivel global. Avantajele pe care le aducem sunt tentante, forța de muncă bine calificată, prețurile avantajoase, destinație strategică. Dar cu toate acestea, puți sunt investitorii străini care se aventurează să intre pe piața din România. Unii cedează după tatonarea pieței, altora le sunt suficiente referințele negative ale celor care activează deja aici.

Rezolvarea spețelor comerciale, care durează câteva luni în alte țări, se pot întinde pe trei-patru ani în România. În fața unor asemenea situații, investitorii pleacă și nu se mai întorc. Impresia generală este aceea că există anumite influențe asupra actului justiției, iar din cauza unor probleme de acest tip ne pierdem investitorii. Chiar și în fața acțiunilor de anticorupție ale DNA, pe care le prezentăm în favoarea noastră, ei sunt foarte greu de convins”, explică Silviana Badea, Head of Capital Markets, Associate Director JLL România.

Mediul de afaceri ostil transformă în informații neglijabile performanțele economice ale țării

Indicatorii macroeconomici buni și în trend pozitiv de trei ani deja, nu mai contează, atunci când investitorii aud de mediul de afaceri ostil. Iar faptul că nici măcar investitorii locali nu sunt interesați, într-un procent remarcabil, de piața de real estate este un alt semn de întrebare. Momentan, aceștia pot fi găsiți doar în sectorul rezidențial, retail stradal și cel al clădirilor de mici dimensiuni, a căror valoare nu depășește 10 milioane de euro. 

Dacă în restul Europei, fondurile de pensii investesc o parte din bani și în real estate, în România acest lucru nu se întâmplă, din cauza cadrului legal nepermisiv. Investitorii au fost interesați de destinația acestor bani, adică aproximativ 6 miliarde de euro, respectiv 3,7% din PIB. Investițiile locale în achiziția de active imobiliare ar crește lichiditatea pieței și de asemenea ar fi un semnal de încredere pentru investitorii străini”, continuă Silviana Badea.

Din fericire, o altă problemă a noil investitori – finanțarea, pare să își fi găsit soluția. Recent, băncile au început să aibă condiții tot mai bune de finanțare. Dacă ne raportăm la dobânzi, grad de îndatorare sau rata de amortizare, putem spune că ofertele locale sunt similare ca și calitate cu cele din Europa Centrală și de Est. Investitorii care stau în așteptare, luând periodic pulsul afacerilor în România, ateaptă același tip de schimbare în toate domeniile, pentru a avea motivația necesară unei investiții. 

CITEȘTE ȘI:

4 April 2016