Piaţa birourilor din România a suferit cele mai mari schimbări în perioada de criză. Stocul prea mare şi clădirile construite pentru nişte nevoi care nu existau au împins segmentul către agonie, imediat după 2008. Între timp, companiile care caută sedii au rămas fără opţiuni, fapt care i-a încurajat pe dezvoltatori să construiască proiecte noi. Iar dacă anul trecut s-au livrat încurajator de multe clădiri noi, anul acesta vorbim despre un număr şi mai mare de spaţii noi de birouri.

23273-shutterstock-64673410.jpgNevoia de spaţii de birouri este atât de acută încât deja se practică pre-închirierea, metodă intens folosită în anii dinaintea crizei. Pe această premisă, dezvoltatorii îşi fac tot mai multe planuri de construcţie. Anul acesta va fi livrat un total de 170,000 mp spaţii de birouri de clasa A, comparativ cu 114.000 mp, cât a fost anul trecut. Conform celui mai recent raport Colliers International, aproximativ 65.000 mp vor fi pre-închiriaţi de către companii.

„În 2011, atât dezvoltatorii activi în piaţă cât şi cei nou-intraţi şi-au recăpătat optimismul în ceea ce priveşte evoluţia pieţei de birouri şi oportunităţile pe care le pot exploata. Astfel, luând în considerare prudenţa de care dau dovadă companiile, clădirile care se vor livra în viitorul apropiat vor fi mult mai bine definite, dezvoltatorii încercând să adreseze, prin concept şi public ţintă, nevoile precise ale chiriaşilor”, arată raportul.

În 2011, stocul spaţiilor de birouri din Bucureşti a atins aproximativ 1,5 milioane mp. Cea mai mare cerere a venit din partea băncilor, urmate de operatorii medicali şi jucătorii din industria IT&C. Chiriile nu au suferit modificări majore, dar cei mai mulţi proprietari au arătat flexibilitate, oferind stimulente precum luni gratuite de chirie sau alte stimulente de ordin financiar, pentru a creşte gradul de ocupare.

CITEŞTE ŞI 2011, un an cu tranzacţii în creştere, preţuri stabile şi interes pentru investiţii. Optimismul se păstrează şi în 2012, pe piaţa office

 

2 February 2012